top of page

Мађарски универзитети на ивици губитка средстава ЕУ

Више од двадесет универзитета у Мађарској у опасности је да изгуби финансијска средства која су им првобитно била намењена из Европске уније, због забринутости Брисела у вези са структуром управљања у тим установама и праксом јавних набавки. На ту могућност подсетили су ових дана владу у Будимпешти надлежни у Европској комисији.



Мађарска није у могућности да приступи фонду од преко шест милијарди евра из кохезионог и фонда за опоравак, којима управља Европска комисија, упркос томе што су јој нека средства стављена на располагање крајем прошле године. Према економском порталу Приватбанкар, већ дуже време ЕК чека одговоре мађарске владе на низ постављених питања.


Европска комисија је прошлог децембра одобрила Мађарској 10,2 милијарде евра из фондова ЕУ, похваливши напоре владе у Будимпешти у области реформе правосуђа. Међутим, 6,3 милијарде евра из кохезионог фонда и даље је блокирано због тога што надлежни у Бриселу нису задовољни степеном владавине права у Мађарској.


На одобрење мађарског плана за коришћење средстава из ЕУ, у оквиру Фонда за опоравак, у Бриселу чекају до испуњења свих 27 "супер прекретница". До тада ће, кажу у ЕК, бити блокирана укупно 21 милијарда евра. Иако је мађарска влада недавно најавила ослобађање додатне 2 милијарде, пре свега за плате наставника, приступ већем делу средстава и даље је ограничен.


Механизам владавине права, који се од пролећа 2022. године примењује на све земље ЕУ, укључујући и Мађарску, има за циљ да заштити финансијске интересе ЕУ и подржи њене вредности. Овај механизам повезује доделу средстава са поштовањем владавине права, што у Будимпешти сматрају политичком уценом. Конкретна очекивања која је поставила Европска комисија укључују измене закона, посебно у области јавних набавки, правне лекове у случајевима корупције, транспарентност у организацијама од јавног интереса, као што су универзитети.


Усклађеност мађарске праксе са овим захтевима је, наводи ЕК, од суштинског значаја за приступ преосталим средствима ЕУ која су за ову земљу и даље под кључем. Ти застоји негативно утичу на мађарске универзитете из којих поручују да би се могли суочити са проблемима у финансирању ако се ова питања не реше до септембра.


Док у Европској комисији постоје неслагања у вези са случајем Мађарске, предстојећи ЕУ избори додатно компликују ситуацију. Влада засад не одговара на упите о условима за даље финансирање из ЕУ, а покушаји појединих медија да дођу до одговора у Министарству за послове Европске уније нису дали резултате.


Према изворима блиским влади које лист Мандинер цитира, Европска комисија оклева да пружи јасне смернице о предложеним условима због страха од реакције Европског парламента. Лист сугерише да изостанак акције владе произилази из стратешке одлуке да се избегне давање превеликих овлашћења Комисији и да се уместо тога чека и посматра развој ситуације. Оваква пракса, сматра лист, указује на "политичку игру са високим улозима, у којој се професионална разматрања преплићу са политичким маневрисањем на обе стране".

bottom of page