top of page

Мађарској нису потребни гастарбајтери?

Све више људи у Мађарској је вољно да ради, а број економски неактивних је у скоро свим старосним групама смањен, каже Мартон Нађ, министар националне економије.



Обнављање и даље повећање економског раста захтева повећање стопе активности на тржишту рада, сматра Нађ, наводи се у саопштењу министарства.


Влада има за циљ да повећа стопу запослености у старосној групи од 15 до 64 године на 85 одсто, како би ниво развоја Мађарске достигао 90 одсто просека Европске уније, рекао је он.


Позивајући се на најновије податке о запошљавању, министар је рекао да је стопа незапослености тек незнатно порасла. Док је број запослених 4,7 милиона, број оних који траже посао је на историјском минимуму, додао је.


Пораст незапослености је само привремен и то показује и да све више раније неактивних људи улази на тржиште рада, каже Нађ. Он је рекао да је то у складу са циљем владе да мобилише резерве радне снаге у земљи, отварајући врата даљем расту радних места.


Министар истиче да је број економски неактивних људи смањен у скоро свим старосним категоријама, углавном у групама од 15-34 и 55-64 године. Позитиван тренд је, како је рекао, и пад броја хранитеља, који се сада запошљавају и на примарном тржишту рада.

bottom of page