top of page

Мелонијева разуме Орбаново понашање

На став Виктора Орбана о приступању Украјине ЕУ утиче оштрина Европске комисије према Мађарској, какву не показује према другим државама чланицама, рекла је италијанска премијерка Ђорђа Мелони, непосредно уочи самита шефова држава и влада ЕУ.



Она је истакла да је свесна ставова мађарског премијера о приступању Украјине ЕУ, који се не поклапају са њеним, али да верује да је понашање Виктора Орбана произашло из ригидности и строгости Европске комисије. Италијанска премијерка је рекла да је њена влада на страни Кијева, али да решење није само финансијска подршка Украјини. Последице рата се такође морају узети у обзир, јер сукоб већ оптерећује европско јавно мњење, нагласила је Мелонијева.


Подсетила је да је њен претходник Марио Драги путовао у Кијев возом са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, у јуну 2022. „За неке се спољна политика састоји у фотографисању са француским и немачким лидером, али то не доносе никакве резултате. Европу не чине три чланице, већ двадесет седам и морате остати у контакту са свима њима. Разговарам са Немачком, разговарам са Француском, али и са Мађарском. Тако добро радим свој политички посао“, рекла је Ђорђа Мелони одговарајући на питање Лије Квартапела, члана левичарске Демократске партије (ПД) и председника Комитета за спољне послове Доњег дома италијанског парламента.


Квартапел је позвао Мелонијеву да бира између Европе и Виктора Орбана, јер се "не може бити пријатељ украјинског председника Володимира Зеленског и Виктора Орбана у исто време".


Премијерка је поновила да Рим подржава и приступање земаља кандидата, Молдавије и Босне и Херцеговине у ЕУ, као и сличне напоре Грузије.


Поводом израелско-палестинског конфликта, рекла је да палестинске власти не смеју бити додатно ослабљене, јер би у супротном било тешко наставити политичку и друштвену реконструкцију након сукоба. Она је додала да се јеврејским заједницама, којима се „прети све јачим таласом антисемитизма“, мора пружити снажна заштита.

bottom of page