top of page

Менцер: Мађар је проратни политичар

Високи функционер владајуће мађарске коалиције, Тамаш Менцер, поручио је посланицима парламента да се "мора бранити промировни став земље" и оптужио новог опозиционара Петера Мађара за "проратне ставове".



„Мора се учинити све да сукоб на Блиском истоку, борба Израела против терора, не прерасте у међудржавни сукоб, јер укључује огромне опасности“, рекао је Тамаш Менцер, државни секретар за комуникације, из редова Фидеса, на седници парламента.


Он је указао на чињеницу да се ситуација у Украјини погоршава. "Желимо хитан прекид ватре и мировне преговоре", рекао је Менцер и додао да ситуацију отежавају изјаве европских лидера о потреби слања војника у рат.


Према његовим речима, оно што се дешава у НАТО-у је још озбиљније, "јер се организују да испоручују наоружање и обучавају војнике, на шта желе да потроше још сто милијарди долара".


Он је навео да "проратна позиција левице није случајна", да је ради против мађарских интереса, јер "заступа интересе оних од којих прима доларе".


"Ево новог левичарског вундеркинда, Петра Мађара, који је такође проратни политичар. Јасан доказ за то чињеница да је Мађар у једном тексту написао да мађарски став у односу на рат није битан. То би рекао само прави левичарски, проратни политичар", рекао је Тамаш Менцер и додао да важан промировни став Мађарске, који се може одбранити само ако бирачи подрже владајуће странке на изборима за Европски парламент.


Чаба Деметер, парламентарни секретар кабинета премијера, рекао је да су потребни гласови мира, али да европски лидери то не чине. "Значајан број европских доносилаца одлука не узима у обзир трагична историјска искуства двадесетог века. У таквим околностима, вишеструко је важно да Мађарска буде глас мира", додао је он.


Иначе, у Мађарској је у току интензивна медијска кампања против Петера Мађара, који је недавно напустио владајуће крутове и оснива нову опозициону странку. Улице Будимпеште препуне су плаката који бирачима треба да сугеришу да је Мађар страни плаћеник и проратно оријентисан. Видео-клипови са сличним садржајем емитују се и на Јутјубу и друштвеним мрежама, а званични наручилац је једна од цивилних организација блиских влади у Будимпешти. Све ово дешава се само два месеца уочи избора за Европски парламент, на којима је и Мађар најавио учешће.

bottom of page