top of page

Мигранти били активни и током зиме

Притисак илегалних миграната на јужној граници Мађарске је све већи, нагласио је у на јавном телевизијском каналу М1 главни премијеров саветник за унутрашњу безбедност Ђерђ Баконди. Он каже да у овој ситуацији влада настоји да ојача безбедност границе на балканској рути и да потисне критичне тачке што даље од граница Европске уније и Мађарске.



Питискивање миграната је циљ и контингента мађарске полиције на јужној граници Србије у оквиру међународне сарадње, додао је Баконди. Он је рекао да у Турској има пет милиона миграната и да све више из унутрашњости тог континента иде ка северној Африци, а одатле ка Европи. Као резултат тога, Турска и Грчка такође граде зидове на својим источним границама.


Баконди је нагласио да, за разлику од претходних периода, миграциони притисак није опао током зиме, делом због благог времена, а делом због све боље организације шверцерских мрежа. Њихово разбијање се може постићи само међународном сарадњом, нагласио је саветник.


У среду су полицијски контигенти кренули из Мађарске ка Северној Македонији и Србији. На испраћају је истакнуто да је мађарска полиција посвећена спречавању илегалних миграната да уђу у Мађарску и Европску унију. У том циљу, поред задатака које имају на територији Мађарске, полицајци треба да подржавају и напоре њихових колега на границама, у земљама Западног Балкана.


bottom of page