top of page

Милановић: ЕУ не може бити наддржава

"Нема Европе федерације и наддржаве, то је фантазија неких. Европа је саздана на националним државама, малим и великим. Ту се слажем с Мађарима и Пољацима" поручио је хрватски председник Зоран Милановић.


"Европску унију чине националне државе и она не може бити федерација или наддржава", рекао је новинарима у Риму Зоран Милановић, истакавши да се по том питању слаже с Мађарском и Пољском.


“Нема Европе федерације и наддржаве, то је фантазија неких. Европа је саздана на националним државама, малим и великим. Ту се слажем с Мађарима и Пољацима и још с некима, али не у свему“, рекао је Милановић после учешћа на шеснаестом састанку председника држава групе "Arraiolos”.


Названа по португалском граду у коме се 2003. први пут састала, група "Arraiolos” окупља једном годишње председнике земаља чланица ЕУ с парламентарним системима – Хрватске, Аустрије, Грчке, Естоније, Ирске, Латвије, Малте, Мађарске, Пољске, Португала, Словеније, Финске, Немачке и Италије.


Милановић је рекао новинарима како је поручио на састанку да “европска бирократија, Брисел и сва та тела морају бити мало флексибилнија када лепе налепнице разним државама”


Истакнуо је како је на састанку говорио и о томе да треба прихватити различитости унутар Европске уније: “Рекао сам и да моје вредности нису нужно свачије вредности у Европи и да није здраво да једна врста, у овом случају баш јако либерално лева, буде та која је доминантна. То је моја, али није свако исти”, рекао је Милановић.


“Сутра се ствари могу променити. У Немачкој вероватно неће, у Француској могу. Тога треба бити свестан, да нисмо исти, али да нас неке ствари вежу и зато можемо бити заједно”, закључио је Милановић.

bottom of page