top of page

Министар Бенко посетио војнике на КиМ

Министар одбране Тибор Бенко посетио је мађарске трупе стациониране у Приштини, на Косову и Метохији, заједно са командантом Оружаних снага Мађарске Ромулусом Русином-Сендијем и амбасадором Мађарске на Косову Јожефом Бенчеом.



Како се навиди у саопштњу Министарства одбране Мађарске, министар Бенко је захвалио мађарским војницима који помажу да Косово буде безбедно за Божић. Он је рекао мировњацима да је њихов задатак изазован и да укључује ризике. "Како се Божић приближава, суочили сте се са тешким осећајем да празник проводите далеко од својих најмилијих", додао је Бенко.


Војници из Мађарске су стационирани у два кампа на Косову и чине највећи контингента КФОР-а, наводи министарство. Бенко је истакао значај чињенице да је Мађарска у прилици да одржи мир и безбедност на Западном Балкану.


Када је у питању вакцинација против корона вируса, Бенко је навео да је стопа вакцинације при министарству и Мађарским оружаним снагама тренутно 96 одсто.


Позивајући се на напетости између Косова и Србије из септембра ове године, министар је рекао новинарима да је мир на Балкану и даље веома крхак. Такође је додао да је Западни Балкан главна рута за илегалне миграције.


Генерал Русин-Сенди је навео да мађарски војници већ деценијама служе у иностранству, али да је актуелна мисија на Косову посебно важна, додајући да је то први пут да је на челу мисије Кфора један мађарски командант, у овом случају Ференц Кајари.


"Мештани и цео свет су сада могли да се увере у функционисање Оружаних снага Мађарске" рекао је Русин-Сенди, и позвао војнике да "обезбеде да Мађарска остане моћна сила у региону".

bottom of page