top of page

Министар одбране: Безбедност западног Балкана приоритет

Мађарска влада ради на јачању безбедности грађана, у сарадњи са НАТО-ом, у светлу рата у суседној Украјини и растућег миграционог притиска, рекао је министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки за МТИ после дводневног састанка министара одбране чланица НАТО-а у Бриселу, у среду.



На састанку су министри размотрили спровођење мера за јачање одбране источног крила алијансе, рекао је Салај-Бобровницки и додао да је, од четири нове борбене групе у региону, мађарска прва достигла пун оперативни капацитет.


"Мађарска такође сматра да је безбедност западног Балкана приоритет. Учешће земље у међународним мисијама на Косову и у Босни и Херцеговини је успешно и добро оцењено“, рекао је он.


Влада ће, како је нагласио, повећати потрошњу за одбрану на 2 процента БДП-а до краја ове године, што је годину дана раније од рока НАТО-а за испуњење те обавезе. На самиту НАТО-а у Виљнусу, у јулу, могло би да буде одлучено да се тај однос додатно повећа, приметио је.


Поводом рата у Украјини, министар је рекао да Мађарска и даље жели мир: "Све указује на то да се рат одуговлачи, а пошто су људски животи у опасности, морамо поновити да животе можемо спасити само миром. Настављамо да се противимо свим корацима који воде ка ескалацији“, додао је он.


Инвестиције у одбрамбену индустрију играће велику улогу у припреми овогодишњег самита НАТО-а, рекао је Салај-Бобровнички. „Мађарска је у том погледу корак испред, захваљујући инвестицијама које јачају наше одбрамбене капацитете, али и економију и нашу међународну позицију“, закључио је министар.

bottom of page