top of page

Министарка критиковала нацрт резолуције

Влада у Будимпешти данас је критиковала нацрт резолуције Европског парламента која доводи у питање способност Мађарске, која је иначе редовно на мети осуда за кршење владавине права, да председава Европском унијом (ЕУ) у другој половини 2024. године.



"Kако ће влада Виктора Орбана моћи веродостојно да испуни свој задатак, с обзиром на непоштовање закона и вредности ЕУ“, наводи се у тексту у којем се од држава чланица тражи да „што пре пронађу решење“. Текст, о којем ће гласање бити 1. јуна, поднели су посланици Европске народне партије (ППЕ), центристичке групе Обнова Европе, Зелени, посланици радикалне левице (ГУЕ/НГЛ), као и посланици из редова социјалиста и демократа (С&Д)


Мађарска министарка правде Јудит Варга оценила је текст као „антимађарску иницијативу“: „Да се ​​разумемо, председавање ЕУ није право већ обавеза. Ту обавезу ћемо испунити и нико нам је не може одузети“, написала је она у реакцији на Фејсбуку.


Министарка је додала да је Мађарска пуноправна чланица ЕУ, којој је приступила блоку 2004. године. Према њеним речима, дневни ред током председавања биће борба против имиграције и јачање функционисања институција ЕУ. Неименовани званичник из Орбановог кабинета је рекао да „не постоји законска могућност да се земљи повуче обавеза председавања ЕУ“.


Немачки посланик у Европском парламенту Данијел Фројнд из покрета Зелени, сматра да Орбан не заслужује да заузме тај ротирајући положај, пошто се земље чланице на сваких месеци мењају као председањуће Унијом. „Не треба да преговарамо о законима ЕУ са аутократом који не поштује нашу демократију и жели да укине Европски парламент. Врло искрено, додељивање те улоге најбољем пријатељу Владимира Путина, усред рата у Украјини, мислим да представља ризик за безбедност Уније“, рекао је Фројнд.



bottom of page