top of page

Министарка појаснила праксу за трећу дозу

На питање да ли они који су вакцинисани треба да приме трећу дозу исте вакцине или би можда било боље да овог пута пробају с неком другом вакцином, министарка Дарија Кисић Тепавчевић каже да је суштина у томе да је могућа комбинација свих вакцина, с једним изузетком.


"Ако је неко неко добио две дозе руског Спутњика, са првом и другом компонентом, за трећу дозу, ако се опет одлучи за тог произвођача, треба да прими прву компоненту", каже др Кисић Тепавчевић.


Она додаје да се свим грађанима оставља могућност избора вакцине, полазећи од тога да је безбедно и могуће примити допунску дозу другачију од оних којима су вакцинисани и ревакцинисани. Kоначан избор вакцине грађани ће саопштити лекару, током прегледа и консултација на вакциналном пункту.


"Подсећамо да у Србији тренутно постоје четири врсте вакцина и свих има довољно на свим пунктовима у земљи – кинеска вакцина (Синофарм), руска вакцина (Спутњик В) и вакцине произвођача "Пфизер-Бионтецх" и Астразенека", каже она.


Допунска, односно трећа доза вакцине посебно се препоручује следећим категоријама становништва:

• Особе са нарушеним имунитетом – имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на

хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима;

• Особе старије од 70 година;

• Особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите;

• Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите;

• Путници у међународном саобраћају – грађани Србије који често путују у иностранство, било због посла или из приватних разлога.


По добијању позива од еУправе грађани ће моћи да се вакцинишу у свим домовима здравља широм Републике Србије, док ће у Београду, поред домова здравља за трећу дозу бити отворен и пункт у хали 11 Београдског сајма, а списак пунктова за имунизацију ће бити доступан на Порталу еУправа.

bottom of page