top of page

Министри одбране чланица ЦЕДЦ-а за ЕУ интеграцију Балкана

Беспилотне летелице са АБВ сензорима биће развијене у оквиру Централноевропске сарадње, најавио је мађарки министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки, који је у Будимпешти одржао састанак са министрима одбране те организације (ЦЕДЦ).



На састанак су били позвани министри одбране из 11 земаља, као и из држава западног Балкана, преноси војни сајт Хонведелем. Говорећи на конференцији за новинаре након састанка, Криштоф Салај-Бобровницки је рекао да земље чланице ЦЕДЦ-а деле заједничку историју, корене и географију, и да је стога важно да се ангажују у што отворенијем и најискренијем дијалогу о приоритетима региона. 


Он је додао да је Мађарска заинтересована да се овај дијалог одржи и да регион задржи доминантну улогу, "коју је увек играо кроз историју". ЦЕДЦ, основан 2010. године, има за циљ да допринесе јачању регионалне безбедности. Покренула га је Аустрија, а организацију чине и Чешка, Хрватска, Мађарска, Словачка и Словенија. Ротирајуће председавање ове године ће имати Мађарска.


Мађарски министар одбране је истакао да земље западног Балкана карактерише крхка безбедност, због чега је важно подржати њихове напоре за европске интеграције. Он је подсетио да је „Мађарска чланица Европске уније 20 година и НАТО-а 25 година, тако да знамо важност чланства и доприноса ових међународних организација безбедности и просперитету земље".


"Желимо да промовишемо ову стабилност и безбедност и у случају земаља западног Балкана. Постоје и војне мисије на западном Балкану, као што су мисија НАТО-а Кфор на Косову и мисија ЕУ Алтеа у Босни и Херцеговини, коју је у јануару преузео генерал-мајор Ласло Штиц", рекао је мађарски министар одбране. 


Он је такође споменуо и актуелне припреме за академију, односно за војну обуку на западном Балкану, коју је покренула Аустрија, и за развој дронова са АБВ (атомским, биолошким, хемијским) сензорима.


Министарка одбране Аустрије Клаудија Танер је на конференцији за новинаре истакла потребу подршке земљама западног Балкана на европском нивоу, јер, по њој, ЕУ није потпуна без земаља југоисточне Европе. Она је честитала Босни и Херцеговини на почетку приступних преговора са ЕУ и нагласила да су регионална сарадња и војно-политички дијалог важни за Аустрију и од суштинског су значаја за успех. Она је додала да зарад мира у Европи ЕУ мора бити снажан партнер земљама западног Балкана.


Следеће године, Словачка ће преузети ротирајуће председавање ЦЕДЦ-ом. Заменик словачког министра одбране Мартин Војташович рекао је на конференцији за новинаре да Словачка веома цени сарадњу Вишеградске групе (В4) и ЦЕДЦ-а и да су заинтересовани за наставак сарадње. Министар је указао да словачка влада подржава и европске интеграције земаља западног Балкана. Он је, међутим, истакао да је безбедност угрожена на „више фронтова“ и да су стога од суштинског значаја анализа, сарадња, координација и размена информација које пружа ЦЕДЦ.

bottom of page