top of page

Може ли Мађарска да блокира избор новог челника НАТО-а

Када је Марк Руте као холандски премијер критиковао премијера Орбана и Мађарску због "ерозије демократије", вероватно није имао у виду да ће му то једнога дана закомпликовати каријеру. Као актуелном кандидату за генералног секретара НАТО-а, сада му је потребна подршка свих држава чланица, укључујући и Мађарску.



Јенс Столтенберг, садашњи генерални секретар војне алијансе коју предводе САД, напустиће своју канцеларију у октобру, по истеку мандата. Тренутно се за место његовог наследника појављују два кандидата: бивши холандски премијер Марк Руте и румунски председник Клаус Јоханис. Руте је добио подршку 28 од 32 земље чланице НАТО-а и отпутовао у Истанбул овог петка, да убеди турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана да подржи његову кандидатуру.


Како наводи Блумберг, он је био успешан у том подухвату. Уколико је то тачно, једини противници Рутеа биће Румунија, Словачка и Мађарска. Међутим, након подршке Турске Рутеу, очекује се да Јоханис одустане од кандидатуре.


Према Блумбергу, неизвесно је хоће ли Словачка након оваквог развоја ситуације променити свој став, али овај медиј напомиње да премијер Орбан вероватно неће подржати Рутеову номинацију. Раније је бивши холандски премијер критиковао Орбана и мађарску владу због „ерозије демократије“, а како примећује портал, "Орбан није тип особе која заборавља такве нападе“.


Као пример се наводи да је 2021. године Руте рекао да ЕУ мора да "баци Мађаре на колена". На то је Орбан оговорио: „Мађари само клече пред Богом, пред својом земљом и када траже руку своје партнерке".


Војни заповедник НАТО-а је, иначе, увек Американац, с обзиром на то да је америчка војска далеко најјача војна сила у алијанси. Наравно, то позицију генералног секретара не чини безначајном. Његов задатак је да окупи државе чланице и заступа интересе НАТО-а, на пример, у рату у Украјини, који је у току. Штавише, задатак новог генераног секретара биће да спречи било какву ескалацију сукоба између Москве и западних савезника, пише Портфолио.



bottom of page