top of page

Момировић осудо скидање боја мађарске заставе са натписа "Суботица"

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић осудио је у име Владе Србије уништавање натписа са именом „Суботица” на мађарском језику оценивши то као „вандалски чин и акт пре свега уперен против безбедности и интереса Републике Србије”.


Момировић је током обиласка уништеног натписа на Палићу код биковачког кружног тока на јужном приласку граду са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем, истакао да је овакав чин потпуно неприхватљив, те да не сме да се толерише. „Сигуран сам да ће сви грађани Суботице и сви грађани Србије ово превазићи. Могао бих заиста дуго да причам о томе колико је Мађарска подржала Србију у претходном периоду када су у питању наши интереси на Косову и Метохији или Босни и Херцеговини”, рекао је Момировић, наводи се у саопштењу Министарства унутрашње и спољне трговине.

Додао је да би могао да прича и о великом броју инвестиција, брзој прузи Сегедин – Суботица, о расту економских веза две државе, али, како је истакао, „овде чак није ни то у питању”, већ су у питању су грађани Србије, подједнако Срби и Мађари и „наша заједничка будућност”.

„Много смо урадили у претходним годинама на инклузији мањина у нашој земљи и овакве ствари не смеју да бацају сенку на интенције Владе Србије када причамо о јединству свих грађана на целој територији наше државе”, рекао је Момировић. Бакић је оценио да „овим чином почионици желе да наруше историјске односе Срба и Мађара” и апеловао на све грађане Суботице да „не наседају на те провокације”.

Додао је да се 26. јула одиграо сличан чин вандализма када је на јужном улазу у Суботицу код биковачког кружног тока, оштећен назив Суботице исписан ћириличним писмом, као и да су надлежни тада предузели све законске мере.

„Апеловао бих на све политичке чиниоце да посебно обрате пажњу приликом изјава и објава на друштвеним мрежама у ком контексту ће да се обрате и какве ће констатације да изнесу, јер сви треба да дамо допринос да заштитимо све наше грађане и да појединци који раде овакве грозоте не постигну оно што желе, а то је да дестабилизују град Суботицу и државу Србију”, нагласио је Бакић.

Како је рекао, све надлежне службе су на терену и пркупљају се докази о томе ко је уништио натписе града Суботице, како у јулу, тако и пре неколико дана, а сумња се да су у питају исте особе.

„Биће изненађење за оне који су пожурили да дају изјаве, када се буде обелоданило ко су починиоци. Не сумњичим никога, нека сазнања имам, али нека надлежни раде свој посао. Све указује на то да су кривци за оба чина исти, као и да су исти поставили непримерене натписе по граду”, поручио је Бакић. Протеклог викенда на Палићу је у близини надвожњака и на биковачком путу, уништен недавно постављени натпис на мађарском језику с именом града Суботице.

bottom of page