top of page

МСП: Замрзнута средства отежавају живот

Опозициона Социјалистичка партија Мађарске (МСП) позива владу да постигне споразум са Европском комисијом до 30. септембра, како би била ослобађена замрзнута средстава за Мађарску и тиме олакшан живот грађанима.



„Због егзистенцијалне кризе и погоршања животног стандарда ситуација мађарских породица постаје све тежа“, рекла је Зита Гурмаи, потпредседница МСП-а на онлајн конференцији за новинаре, додајући да породиљски и дечји додатак нису повећани од 2010. године.


Она је напоменула да ће од ове јесени бити укинута субвенција за јаслице које су до сада биле обезбеђене породицама. Уједно је позвала владу да уложи напоре и постигне договор са ЕК о ослобађању средстава Мађарској, што би, како је рекла, омогућило одржавање праксе исплате субвенција.


Мађарска има право да од Брисела добије више од 37 милијарди евра, што је сада више од 14.000 милијарди форинти, док је БДП Мађарске 2022. године износио 66.387 милијарди форинти. Међутим, ЕУ је започела поступке испитивања владавине права у Мађарској Мађарске и након негативних закључака замрзла сва средства.


Као резултат тога, Мађарска не може да добије 5,8 милијарди евра грантова од Фонда за опоравак и отпорност (РРФ). Будимпешта такође није могла да искористи ни 9,7 милијарди евра кредита РРФ-а. За то време, рок за коришћење новца је све ближи, а реч је о августу 2026. Иначе, Мађарска је требало да добије 21,77 милијарди евра из кохезионих фондова ЕУ између 2021 и 2027. године.

bottom of page