top of page

МУП критиковао документ ЕУ о мигрантима

Нацрт уредбе Европске уније о мигрантској кризи, усвојен недавно, не односи се на заштиту граница, већ на даље насељавање илегалних миграната, рекао је државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари у изјави Кошутовом радију.



"Иако се предлог о којем се расправљало на састанку министара унутрашњих послова ЕУ формално назива регулисање кризе, то је заправо још један магнет за мигранте који је прогуран у Бриселу", каже Ретвари и додаје да је миграциони пакт донео Савет Европске уније почетком лета, заобилазећи квалификовано доношење одлука, без тежње за консензусом и да је до сада је недостајао само један део, такозвана кризна регулатива.


Објашњавајући садржај допунске одлуке, Ретвари је рекао да ће, у случају да се негде изненада појаве десетине хиљада миграната, Брисел имати право да одлучи колико би миграната требало да приме државе чланице. Реч је о ванредној обавезној квоти, донетој на основу ад хок одлуке, која не садржи никакве гаранције, није дефинисан појам кризне ситуације, нити је пропорција у којој би мигранти требало да буду распоређени, рекао је он.


Такође је напоменуо да се та обавеза не може претворити у новчану казну, већ би одређене земље морале да преузму мигранте на обавезној основи.

bottom of page