top of page

На критике УНЕСКО-а, Мађарска одговара анкетирањем грађана

Суочена са критикама из УНЕСКО-а да у вези са планивима за ревитализацију појединих историјски значајних локација у Будимпешти, мађарска влада је наложила анкетирање грађана о томе да ли су за реализацију предложених пројеката. Према објављеним подација, више од 80 одсто Мађара изјаснило се да подржава такве пројекте.

Истраживање агенције "Инспира", које је спроведено у виду интервјуа на репрезентативном узорку од 1000 одраслих особа, показало је да велика већина Мађара подржава спровођење пројекта "Лигет", који предвиђа изградњу објеката за културу у Градском парку. Испитаници који су подржали пројекат рекли су да ће он повећати репутацију Мађарске, док би његово напуштање представљало губитак не само за Будимпешту, већ и за земљу у целини. Укупно 80 посто испитаника подржало је изградњу нове Националне галерије, Куће иновација и позоришта у дом делу града.


Испитивање јавности је уследило пошто је Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО, објавила да је забринута у вези са будућим плановима за ревитализацију појединих делова Будимпеште. Извештај укључује и мађарску престоницу, а реч је управо о футуристички осмишљеној кули МОЛ-а и пројекта "Лигет" у Градском парку. У извештају УНЕСКО-а изражава се забринутост и за поводом других планова у Мађарској, попут оних везаних за обале Дунава, Авенију Андраши и будимски дворац - пише лист ХВГ.


Иако примећује да се догодио извесни напредак, УНЕСКО истиче да постоји озбиљан недостатак у процедурама, битним за овакве подухвате. Спомиње се да на споменутим локацијама пројектанти планирају градњу и таквих објеката "који су опасни и носе велики ризик", што се посебно односи на комплекс Будимске тврђаве и Градског парка лигет.


bottom of page