top of page

Наврачић: Мађарско председавање Унијом биће у знаку залгања за мир

Европска унија треба да буде носилац мира, а не рата, и Мађарска ће током свог председавања деловати на основу те чињенице, поручио је Тибор Наврачић, министар регионалног развоја, говорећи на Националном факултету за јавну управу.



Обраћајући се присутнима на отварању програма "Европа нација", Наврачић је рекао да се поново отвара дебата о ефикасности политике санкција, јер према првим резултатима, она није помогла заустављању Русије и успостављању мира. Европска унија се и даље бори са успоравањем економског раста и високом инфлацијом, док се раст Русије није много успорио, истакао је он и додао да је чињеница да режим санкција није успео да спречи наставак рата.


Он је рекао да би поново желео да види Европску унију из 2014-15, када су она и Европска комисија била у служби мира. Приметио је да сада „изгледа да постоји мања жеља за новим санкцијама“ код држава које су раније инсистирале на увођењу нових санкција.


Чаба Залаи, заменик државног секретара за координацију у Министарству за послове Европске уније, навео је главне задатке мађарског председавања ЕУ, које је унапред договорила влада. Први је, како је рекао, унапређење конкурентности и продуктивности Европске уније. Ово ће бити праћено фокусирањем на демографске изазове, одрживост пензионих система и развој депопулацијских подручја.


Кохезиони фондови и усклађивање заједничке политике су од суштинског значаја, док је значај одбрамбене политике евидентан још од почетка рата у Украјини. Влада је међу најважније задатке означила питање миграција и усвајање годишњег буџета ЕУ, закључио је заменик државног секретара. Додак је да је легална миграција „стандардни одговор на демографске проблеме, али мађарска влада има другачији приступ".


„Наша амбиција је да не само легална миграција буде одговор, већ да свака држава чланица буде у стању да пронађе своје решење. То је један од циљева мађарског председавања", нагласио је заменик државног секретара.

bottom of page