top of page

Наврачић о кохезионој политици

Дебата о будућности кохезионе политике Европске уније биће приоритет предстојећег мађарског председавања ЕУ, каже министар за јавну управу и регионални развој, Тибор Наврачић.



Говорећи на првом Самиту кохезије, на Факултету за јавну управу Лудовика, Наврачић је рекао да Мађарска види кохезиону политику као „једну од најуспешнијих политика ЕУ“ и да је у интересу да је одржи. Што је јача кохезија у некој земљи, то је она конкурентнија и мање ресурса ће јој требати регионима и групама које заостају, рекао је он.


"Под мађарским председавањем биће одржан неформални разговор о будућности кохезионе политике у септембру, а формални састанак крајем године. Мађарска и друге земље у региону показале су значајан економски развој од својих интеграција у ЕУ пре 20 година. Мађарска је престигла Грчку и једнака је са Португалом погледу развоја", рекао је он и додао да влада има за циљ да до 2030. године Мађарска буде међу пет еу држава "најприкладнијих за живот“.


Да би се то постигло, приоритет је развој руралних подручја и задржавање људи који тамо живе, истакао је. Он каже да, иако је Мађарска показала значајан развој у протеклим годинама, то се углавном сводило на раст који је забележен у Будимпешти и њеним предграђима.


"Градски БДП по глави становника био је на 129 одсто просека ЕУ 2004. године, а порастао је 158 одсто до 2022. Истовремено, БДП по глави становника североисточног региона Мађарске био је 52 одсто од просека ЕУ 2022. године, у односу на 44 одсто у 2004. На северозападу, један од најразвијенијих руралних региона земље, БДП по глави становника био је 68 одсто просека ЕУ 2022. године, у односу на 66 одсто у 2004", додао је он.


Влада је прошле године усвојила нови закон о регионалном развоју, који има за циљ да више укључи регионе у доношење одлука. Нови модел има за циљ да се фокусира на сарадњу, а не на такмичење између локалитета у истим развојним регионима, рекао је он.


Према Наврачићевим речима, Будимпешта и њена предграђа имају око три милиона становника и сматрају се једним градом, са развојне тачке гледишта. Други развојни регион би обухватао локалитете који се налазе 50-90 километара од Будимпеште, а трећи градови у близини граница, који би посебно имали користи од прекограничне сарадње, рекао је он.

bottom of page