top of page

Наврачић: Ускоро споразум о Еразмусу

„Премијер се апсолутно залаже за проглашење сукоба интереса за министре, јер су они универзитетски повереници", рекао је за АТВ министар за регионални развој и фондове ЕУ Тибор Наврачић и додао да би влада могла да расправља о предлогу за решење проблема око Еразмуса већ ове недеље, како би осигурала да програм стипендирања који финансира ЕУ остане доступан у мађарским институцијама.



Тибор Наврачић је рекао да су припреме за разрешење неспоразума у току: прво ће предлози бити представљени влади, а потом ће бити консултована и Европска комисија. Важан део предлога закона је да садржи одредбу о сукобу интереса министара са повереницима фондација универзитета, односно да министар не може бити повереник. Друго питање је реизбор људи на ову функцију, али то је још увек предмет консултација, каже министар.


"Још није јасно ко тачно не може бити повереник, па остаје питање да ли државни секретари и градоначелници могу да имају ту улогу. Влада би о том питању могла да одлучи већ ове недеље", рекао је Наврачић, потврђујући да ће закон о фондовима од јавног интереса морати да буде измењен, о чему ће парламент расправљати у марту.


Почетком јануара је стигла вест да мађарски универзитети који функционишу као фондације од јавног интереса или их одржавају такве фондације, неће добити нове грантове из Еразмус+ програма размене и програма за истраживање и иновације Хоризонт Европа, који финансира ЕУ. Укупно, забрана се односи на 21 мађарски универзитет, укључујући престижне институције као што су универзитети Корвин и Семелвајс.


ЕУ је изразила примедбе у вези са моделом рада институција, који "није обезбедио транспарентно управљање фондовима ЕУ, јер се на њих не примењују ни правила о јавним набавкама, ни сукобу интереса".



bottom of page