top of page

Награде за полицајце на које су пуцали кријумчари људи

Мађарски полицајци гарантују безбедност мађарског народа и истовремено предузимају професионалне мере против илегалне имиграције, рекао је државни секретар Министарства унутрашњих послова Бенце Ретвари, док је присуствовао церемонији доделе награда полицајцима заслужним за хапшење кријумчара људи који су отворили ватру на њих, у близини Будимпеште, у новембру.



Бенце Ретвари је рекао да у последњих седам година сви могу да виде како је јужна граница била под опсадом и како илегални имигранти много интензивније покушавају да уђу у земљу у последње две године. Он је подсетио да се број случајева илегалне имиграције већ удвостручио 2021. у односу на 2020. годину, а новембарске бројке показују да се број случајева удвостручио и у 2022, у односу на претходну годину.


"Свакога дана чујемо да се пуца на српској страни јужне границе, али никада до сада није било примера да шверцери пуцају на полицајце у Мађарској", рекао је Ретвари и истакао да су се до сада критичне ситуације попут оне коју је у овом случају снимила полицијска камера, могле видети само на филмовима.


Државни секретар је на пригодној свечаности истакао да је то што Мађари живе безбедно, резултат рада мађарских полицајаца. Нагласио је и да су шверцери добили инструкције да, ако затреба, употребе и оружје против полиције. Он је истакао да су на путевима којима је јурио комби пун миграната били и цивили, те да је инцидент могао да доведе до трагедије, али да су оне избегнуте јер је полиција донела исправне одлуке, тако да није било жртава.


Он је рад полицајаца описао као беспрекоран и узоран, рекавши да су деловали мирно. На свечаности је награђено 18 полицијских службеника.


Да, подсетимо, недавно су кријумчари људи, који су возили камион пун илегалних миграната, у околини Будимпеште пуцали на полицију која их је пратила. Километрима су полицајци јурили камион Форд транзит на аутопуту М5 према Будимпешти, који је одбијао да стане. Упркос пуцњави из возила ка полицијском аутомобилу, полицајци су наставили да прате камион, који се коначно зауставио на периферији Будимпеште.

bottom of page