top of page

Након посете Србији, Си Ђинпинг прекосутра у Мађарској

Посета председника Кине Си Ђинпинга Мађарској ове недеље је од историјског значаја и умногоме ће допринети јачању Мађарске, развоју билатералних економских и трговинских односа и надамо се, успеху мировних напора, изјавио је данас мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.



Одговарајући на питање на заједничкој конференцији за новинаре са јерменским колегом Араратом Мирзојаном, Сијарто је рекао да ће Си Ђинпинг, на челу велике делегације, посетити само две земље чланице Европске уније: Мађарску и Француску, пренео је МТИ.


Једна од главних тема разговора кинеских председника биће даљи развој билатералне економске сарадње, рекао је Сијарто, наводећи да је Кина донела највише страних директних инвестиција (ФДИ) у Мађарску 2020. и 2023. године. Делимично захваљујући тим инвестицијама, Мађарска је сада рангирана међу глобалним лидерима „технолошке револуције аутомобилске индустрије”, рекао је он и додао да су у току разговори са водећим кинеским компанијама о даљим улагањима и да је „лажна вест” да је на дневном реду посета граду Печују.


Сијарто је рекао да ће током посете председника Кине бити потписано 16 споразума, док се око два воде консултације. Он је истакао да је планирано постизање споразума о потенцијалној надоградњи инфраструктуре у вези са кинеском иницијативом „Појас и пут” и нагласио значај билатералног партнерства које покрива читав спектар нуклеарне енергије.


Он је рекао да се нада да ће даљи напредак бити постигнут и у билатералним трговинским односима проширењем могућности извоза висококвалитетних мађарских пољопривредних производа у Кину. На дневном реду ће бити и јачање веза у туристичком сектору, чему би, како је рекао Сијарто, умногоме могла помоћи чињеница да је Мађарска апсолутни рекордер у региону са 19 директних летова који ће се саобраћати недељно за Кину од јула.


Сукоб у Украјини и мировни план који је припремила Кина, такође, ће се наћи високо на дневном реду разговора, рекао је Сијарто и додао да Мађарска поздравља мировни план „пре свега зато што постоји, али и зато што је реч о миру”. Си ће боравити у посети Мађарској од 8. до 10. маја, а претходно долази у Србији, 7. и 8. маја, преноси РТ Балкан.

bottom of page