top of page

Народно позориште: Век „Крцка Орашчића”

Београдско Народно позориште саопштило је да ће 22. јануара обележити стогодишњицу од првог извођења одломака балета „Крцко Орашчић” у националној кући. Како је најављено, представа „Крцко Орашчић” биће одиграна на великој сцени Народног позоришта у недељу (19:30), као део редовног јануарског репертоара.

Раније истог дана, у подне а у оквиру „Отворених врата” у Народном позоришту, посетиоци ће уз бесплатан улаз од медијатора моћи да сазнају бројне занимљивости балета чија је „слојевита прича смештена у божићни миље препун раскоши, шаренила, весеља, маште, принчева, вила".

Последња премијера балета „Крцко Орашчић” Петра Иљича Чајковског у Народном позоришту је одржана 18. марта 2014. године, у режији и кореографији Константина Костјукова, а представу је на досадашња 64. извођења видело око 43.000 гледалаца, каже се у саопштењу.

Основу балетске представе чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева" из 1816. године, а одломци балета под називом „Шчелкунчикâ” први пут су одиграни 22. јануара 1923. у кореографији Јелене Пољакове, подсетио је национални театар. Прва премијера „Крцка Орашчића” у целовитом облику у два чина и шест слика, одржана је у Народном позоришту 24. априла 1937. године, а кореографску поставку представе урадила је Маргарита Фроман.

Наредна премијера под називом „Крцко Орашчић” (Шчелкунчик) одржана је 19. јануара 1977. у кореографији и режији Жарка Пребила који, шест година касније, 11. јуна 1983, ради и обнову те поставке.

bottom of page