top of page

НАТО шири иновациону мрежу у Мађарској

Програм НАТО-а за иновације, назван ДИАНА, проширује своју мрежу на новим локацијама у Мађарској, саопштило је Министарство одбране и при том најавило да ће ће повезати акцелераторске и тестне центре у Мађарској са иновационом мрежом алијансе.



Програм НАТО ДИАНА је, како се наводи у саопштењу, "основан да користи иновације засноване на одбрани за стварање производа са додатом вредношћу, који могу бити корисни и у цивилном и у сектору одбране". Мађарска се придружује НАТО мрежи за иновације у одбрамбеној индустрији са акцелератором и неколико центара за тестирање са циљем да подстакне и домаћу и међународну сарадњу у области истраживања и развоја у оквиру алијансе, истиче се у информацији.


Министарство је такође саопштило да "природа решења која се развијају са двоструком наменом доприносе домаћем индустријском расту" и да би убрзање иновација омогућило домаћим предузећима да се етаблирају на нивоу НАТО-а, што би довело до запошљавања и економског раста.


Први ДИАНА акцелератор радиће под именом ВИКИ-НОКИА, као део партнерства између Института за истраживање иновација у области одбране (ВИКИ) и компаније Нокиа. У међувремену, акредитација шест тестних центара ДИАНА додатно ће ојачати улогу Мађарске у оквиру НАТО-а, саопштило је министарство, напомињући да су центре за тестирање успоставили Универзитет у Печују, Будимпештански Универзитет Обуда, BHE Bonn Hungary Electronics, Alverad Technology Focus, ITSec Area и Nokia Bell Labs. Министарство је навело да је ZalaZONE Research and Technology Centre, за испитивање возила, такође акредитована ДИАНА локација.


Имре Порколаб, министарски комесар за иновације у области одбране, рекао је да ће повећано присуство Мађарске у иницијативи ДИАНА унапредити трансфер знања и допринети успеху апликација домаћих иноватора. У саопштењу се цитира Deeph Chana, генерални директор програма ДИАНА, који је рекао да је широк обим и разноликост ДИАНА мрежних партнера убрзао развој и увођење иновативних решења за одбрану, безбедност и мир.

bottom of page