top of page

Најављена централизација музеја од националног значаја

Влада Мађарске је, на иницијативу министра културе и иновација Јаноша Чака, одлучила да од 1. јула ове године реорганизује систем музејских установа, спајајући их у једну организациону целину.



Ова иницијатива, како је саопштено из Владе, има за циљ "да истакне 1.100 година историје и традиције Мађарске, наглашавајући важност културног идентитета и суверенитета". Влада у исто време планира да покрене серију културних програма који се поклапају са предстојећим председавањем Мађарске Саветом Европске уније.


Силард Деметер, генерални директор Мађарског националног музеја, координираће процес централизације музејских установа, који захтева значајна средства за развој некретнина у вредности од приближно 1.300 милијарди форинти (3,3 милијарде евра). Партнерске институције, Мађарски национални музеј, Књижевни музеј Петефи, Национална библиотека Сечењи, Мађарски природњачки музеј, Мађарски музеј трговине и туризма и Музеј примењене уметности, биће спојени 1. јула. Институције ће формирати „холдинг“, а свака од њих ће остати професионално аутономна и задржати свој изворни карактер.


Како је саопштено, Ноеми Непеши, бивша директорка Историјског музеја Будимпеште, координираће рад новоосноване институције.


Оснивање јавних сабирних центара први пут је споменуо министар културе крајем фебруара, а та идеја је убрзо преточена у одлуку Владе. Стварање музејског фонда оправдава се потребом "модернизације институционалног система како би се обезбедило ефикасно и непреклапајуће ширење и промоција високе културе".

bottom of page