top of page

Најбоља термална купалишта у Будимпешти

Међу незаобилазним локацијама које треба посетити у Будимпешти, јесу и њена чувена термална купалишта, стара више векова, а нека потичу чак из 12. века. Број и изглед таквих објеката су импресивни, а водом се снабдевају са више од 120 изворишта. Ево прегледа неколико најбољих термалних купатила у Будимпешти.

Термално купатило Гелерт, део је истоименог хотелског комплекса и једно је од најфотографисанијих термалних купатила у главном граду Мађарске. Комплекс који је некада функционисао само као лечилиште, садржи веома вредне витраже, разнобојне мозаике, стубове римског стила и импозантне статуе. У згради се налазе термална купатила са водом из врела Гелертовог брда, а ту су и сауне, унутрашњи базени, као и спољни базен са вештачким таласима (на сваких 30 минута). Неке од услуга у комплексу укључују масажу скамењеном лавом, третмане лековитим блатом и црвеним вином, као и подводну масажу.

Термално купатило Лукач посећују људи из целог света, с добрим разлогом, везаним за историју: први пут је отворено за ширу јавност 1880-их година, али функцише још од 12. века. Састав воде ове бање садржи хидрогенкарбонат, сулфат, хлорид, калцијум, магнезијум, натријум и флуоридне јоне, за које се верује да помажу лечењу великог броја болести, укључујући дегенеративна обољења зглобова, хронични артритис и неуралгију. Понуда на овом купалишту укључује у инфрацрвену сауну и зид од хималајске соли, за које кажу да чине чуда код респираторних обољења. Комплекс такође нуди разне третмане, укључујући медицинску и подводну масажу.

Термално купатило Сечењи је највећи комплекс лековитих термалних купатила у Европи. Смештено је у необарокној палати која потиче из 1913. године. Купке садрже 15 затворених и 3 спољна базена, довољно велика за љубитеље пливања. Вода бање долази из два различита извора и богата је калцијум сулфатом, магнезијумом и хидрогенкарбонатом, који помажу онима који болују од артритиса или слабе циркулације. Поред купалишта, комплекс садржи и сауне и хидромасажне базене.

Изграђено на обали Дунава крајем 16. века, купалиште Рудаш има главни осмоугаони базен, који лежи испод задивљујуће куполе из турског времена. Такође, постоји и модерни, луксузни базен на крову, са погледом на Дунав. Рудаш нуди и физиотерапијске третмане, као и питку воду са извора Атила, Јувентус и Хунгарија. За оне који воле ноћно купање, објекат је сваког петка и суботе отворен до 4 сата ујутру.


bottom of page