top of page

Не назире се крај процеса ратификације

Мађарски парламентарци, који бораве у посети Финској и Шведској, нису могли да потврде када ће Мађарски парламент ратификовати пријем тих скандинавских земаља у НАТО. Вођа мађарске парламентарне делегације Чаба Хенде истакао је да почетак ратификације обећава, али да не сугерише када и каква ће одлука бити донета.

Заменик председавајућег Представничког дома и члан владајуће мађарске партије Фидес, након састанка са финским законодавцима у Хелсинкију, нагласио је да је обично потребно пет до шест недеља да предлог прође кроз механизам одлучивања у парламенту. Финска и Шведска су прошле године поднеле захтев за чланство у НАТО, након што је почео сукоб у Украјини. Свих 30 чланица Алијансе мора да ратификује те захтеве, али Мађарска и Турска још нису дале подршку скандинавским земљама.

Странка Фидес мађарског премијера Виктора Орбана саопштила је да намерава да подржи ратификацију, али Хенде је додао да ће и даље морати да ради на решавању суздржаности неких његових колега парламентараца по том питању.

Процес ратификације Мађарске блокиран је у парламенту још од прошлог јула, а у фебруару је Орбан оптужио Финску и Шведску због ширења "директних лажи о квалитету демократије и владавине права у Мађарској".

Хенде је рекао да су неки Мађари били "увређени наводима нордијских посланика у Европском парламенту о недостатку демократије у Мађарској", али председник финског парламента Мати Ванханен рекао је да мађарска делегација није поставила никакве услове за ратификацију кандидатуре Финске за НАТО.


"Они су у потпуности признали да Финска испуњава критеријуме за чланство у НАТО и да ће се тиме бавити искључиво на основу прописаних услова", рекао је Ванханен.

bottom of page