top of page

Немет: Група В4 пребродила кризу

Чини се да нестаје криза унутар Вишеградске групе, изазвана ратом у Украјини, рекао је у Братислави Жолт Немет, шеф Одбора за спољне послове мађарског парламента.



Током протекле године, односи унутар групе коју чине Мађарска, Чешка, Пољска и Словачка билi су донекле поремећени ратом, подсетио је Немет, обраћајући се новинарима након састанка чланова парламентарних одбора за спољне послове В4, додајући да сада сарадња "добро тече".


У наредном периоду, В4 ће се фокусирати на успостављање све више веза између држава чланица, рекао је Немат и додао да ће највеће користи од тога имати јужна Пољска, северна Чешка, јужна Словачка и северна Мађарска.


Групација је забележила значајна достигнућа последњих година, а има још пројеката који су при крају, као што су два нова моста на реци Дунав, рекао је он. Други кључни задатак, истакао је Немет, јесте "представљање јединственог фронта спољним играчима, као што је Европска унија". Он је као пример навео да је В4 осујетила примену квота за пресељење миграната 2016.


Све четири земље имаће већи утицај ако буду уједињене у питањима око којих се слажу, рекао је он. Једно такво питање о којем се разговарало на састанку било је оно које се односило на Западни Балкан. Немет је истакао да је рат натерао ЕУ да схвати да би решење могло бити проширење. То се огледа у одлуци да се отпочну преговори о придруживању са Албанијом и Северном Македонијом, као и о давању статуса земље кандидата Украјини, додао је он.

bottom of page