top of page

Неслагање Немачке и Мађарске у Бриселу

Мађарска влада је у више наврата истицала да је поносна на пријатељски однос са Немачком, који се протезао током читаве ере Ангеле Меркел. Међутим, након политичких промена, сарадња двеју земаља је остала искључиво економска.



Министар Петер Сијарто и његова немачка колегиница Аналена Бербок водили су жестоку дискусију током јучерашњег састанка иза затворених врата у Бриселу. Теме спора биле су Украјина и војна помоћ ЕУ Кијеву. Као што смо раније писали, Мађарска је прошле недеље најавила да ће блокирати пакет војне помоћи Украјини од 500 милиона евра, што се у међувремену и догодило, а подршка Будимпеште је изостала и када је рел о новом пакету санкција Русији, које је ЕУ припремила. Пошто је Мађарска равноправна чланица Европске уније (и НАТО-а), она може да стави вето на све одлуке за које је потребан консензус.


Јуче је у Бриселу одржан састанак министара спољних послова ЕУ о питањима везаним за текућу руску агресију у Украјини и одговорима ЕУ. Састанак се одвијао иза затворених врата, али су неке дипломате, које су тражиле да остану анонимне, откриле неке детаље за портал Политико. Споменули су спор између Мађарске и проукрајинских држава, чланица ЕУ, али су истакли да је разговор био „цивилизован и у нормалном оквиру дискусије“. Шведска и Естонија су такође критиковале Мађарску због њеног става у вези са најновијом помоћи ЕУ Кијеву и споменутим пакетом санкција.


Став Немачке је свакако најважнији када је у питању решавање овог питања, имајући у виду да је реч о највећој економској сили Европе. Немачке компаније такође имају бројне инвестиције у Мађарској и чини се да је економска сарадња Мађарске и Немачке, за разлику од политичке, остала нетакнута.


Што се политике тиче, већ дуже време нема билатералних самита, а немачка министарка спољних послова јуче је критиковала шефа дипломатије Сијарта због става мађарске владе према ОТП банци. Кијев је прошле недеље додао мађарску банку на листу ратних спонзора. Министарка Бербок је цитирала извештаје према којима ОТП банка признаје „руске окупиране територије Луганска и Доњецка — што је у супротности са међународним правом — и дала је кредитне линије руским војницима“, пише Политико.


Сијарто је жестоко узвратио, рекавши да су то лажне вести и да стављање ОТП банке на листу ратних спонзора штети интересима свих. Жозеп Борел, високи дипломата ЕУ, рекао је након састанка да ће учесници наставити да раде на превазилажењу разлика.„Морамо да учинимо све што можемо да добијемо одобрење следећег пакета војне подршке Украјини“, рекао је он новинарима.


„Ако једна држава чланица има потешкоћа, хајде да о томе разговарамо, то ћемо урадити", предложио је он.


bottom of page