top of page

НЗЗ о мађарском "краљу" и сиротињи

Угледни швајцарски лист Neue Zürcher Zeitung (NZZ) објавио је репортажу о Мађарској на својој насловној страни, уз наслов: „Краљ Орбан: У Мађарској сиротиња, а премијер себи гради замак“.



Тема текста је Орбаново родно место Фелчут, као и фондови ЕУ на које Мађарска има право. Чланак се најпре фокусира на железницу у Фелчуту, као симбол Орбановог режима у целини. Пруга уског колосека некада је ишла до Секешфехервара, али је затворена 1980. године, преноси РТЛ писање швајцарског листа. Међутим, током премијерског мандата Виктора Орбана поново је отворена деоница од 6 километара, за коју критичари кажу да заправо не води никуда.


Новинар НЗЗ-а напомиње да се сваке године из Брисела у Мађарску пребаци 2,5-5 милијарди евра, што представља око 3 одсто БДП-а и 6-7 одсто буџетских расхода. "Само су ти трансфери ЕУ били у стању да одрже економски раст, без којег би колапс био неизбежан. Ситуација тренутно није ружичаста, са инфлацијом од скоро 25 одсто, највишом у ЕУ. Неповерење на релацији Будимпешта - Брисел је почело са железницом Фелчут. Мађарски опозициони посланик ЕП осудио је пројекат, што је подстакло истрагу од стране ОЛАФ-а. Делегација је посетила Фелчут, посебно да види овај туристички пројекат вредан 2 милиона евра. Наравно, није било ни трага од првобитно предвиђених 2 500 - 7 000 путника дневно".


Чланак детаљно описује "Орбаново царство" у Фелчуту, а аутор текст закључује изреком Ференца Пушкаша да "новац све квари“. "Фудбалска легенда је то наводно рекла када се вратила кући, после дужег одсуства. Мађарски фудбал је мртав јер су сви тражили само новац. Слична судбина би могла да задеси и демократију", пише швајцарски новинар.

bottom of page