top of page

Нови круг анкетирања грађана у акцији "Националне консултације"

Премијер Мађарске Виктор Орбан најавио је план за ново анкетирање грађана под називом „Националне консултације“. Анкета ће обухватити судске одлуке везане за исплате надокнада затвореницима, јер, како каже Орбан „за неке активистичке групе, права агресивних криминалаца постају важнија од права грађана који поштују законе“. Премијер је то изјавио у данашњем издању листа "Мађар Немзет".

Премијер Орбан је, како пише овај лист, разговарао иза затворених врата са посланицима владајуће странке ФИДЕС, у Балатонфиреду и при том их упознао са задацима који ће се у предстојем периоду наћи пред кабинетом и посланичком групом. Орбан је рекао да је током протеклих десет година кабинет више пута консултовао грађане о важним питањима и да су „заједничке одлуке показале снагу националног консензуса“.


У новом анкетирању јавног мњења, влада жели да добије мишљење грађана о наводном „затворском бизнису" затвореника и адвоката, о пооштравању правила за пуштање затвореника на условну слободу, наводној корупцији судија у вези са ослобађајућом пресудом у корист челника грађевинске компаније Szeviép, оптуженим за велику проневеру и исплате одштете Ромима у насељу Gyöngyöspata.


"Влада има јасне ставове о питањима која су покренула бурне јавне расправе у последњих неколико месеци, али тражи снажнију подршку друштва, како би те ставове заступала на међународној сцени, као и у Мађарској", изјавио је данас шеф кабинета премијера, Гергељ Гуљаш, коментаришући најављене "националне консултације".


Он је навео примере надокнаде Ромима у споменутом насељу, исплате одштете затвореницима због "лоших услова боравка у затворима", што је назвао „затворским бизнисом" и независност судија. Гуљаш је на редовној конференцији за штампу рекао да су организације које се финансирају из иностранства и тврде да се залажу за заштиту права, биле укључене у готово сваки од наведених случајева. "Они штите права починилаца, а не права жртава", рекао је Гуљаш.


Влада је, према његовим речима, планирала да на листићу буде постављено девет питања, а да писма буду достављена мађарским домаћинствима од средине марта.

bottom of page