top of page

Нови Сад све привлачнији дипломатама

У Новом Саду пре 10 година није било ниједног дипломатског представништва, а данас их има пет, уз још једно у Сремским Kарловцима. Сада своје представнике у Новом Саду имају Словенија, Белорусија, Тунис, Мађарска и Аустрија, док је у Сремским Kарловцима представништво Црно Горе.



Земље које данас имају своја дипломатска представништва у војвођанској престоници углавном су се одлучиле да отворе своје канцеларије како би се поспешила привредна сарадња. У Војводини их, осим професионалних дипломата, представљају и почасни конзули.

Ово практично значи да дипломатско-конзуларна представништва првенствено раде као места за спајање пословних људи, док страни држављани и грађани Србије за конзуларне и друге послове морају да иду за Београд. Насупрот томе, црногорски конзулат обавља и већину административних послова.

Први који су отворили своје дипломатско представништво били су Словенци, који су крајем децембра 2010. године донели одлуку о отварању, а потом су је у септембру 2011. године спровели у дело. Отворили су канцеларију на Булевару ослобођења 78, а почасни конзул је постао адвокат Рајко Марић, који је у то време био у председништву Националноног савета словеначке националне мањине.

Kонзулат Словеније у Новом Саду је свечано отворен у новембру 2011, како је речено, због поспешивања привредне и економске сарадње овог дела Србије са Словенијом. Осим послова на спајању привредника, делатност конзулата је највидљивија током разних манифестација, попут Пољопривредног сајма, или кроз деловање Словеначког пословног круга, као и кроз културно-уметничке манифестације у којима уметници из Словеније долазе у Србију.


Словенце су пратили Белоруси, који су своје дипломатско представништво отворили у новосадској индустријској зони, у некадашњој фабрици Петар Драпшин, на адреси Индустријска 3. Представништво је отворено у просторијама које користи предузеће за производњу трактора "Агропанонка", која блиско сарађује са белоруском фабриком трактора "Беларус". Kонзулат је званично отворен 9. јула 2013, а за почасног конзула је постављен власник "Агропанонке" Драгољуб Швоња.


Kонзулат је отворен са наменом поспешивања економске и привредне сарадње. Међутим, током осам година јавност није имала много прилика да се боље упозна са деловањем конзулата. Kонзул се појављивао као део гостујућих делегација у Србији и земљама у окружењу, а био је присутан и током разговора о братимљењу Гомеља и Новог Сада.

Следећа земља која је отворила конзулат, не у Новом Саду, него у месту поред, у центру Сремских Kарловаца, у згради Магистрата, јесте Црна Гора. Kонзулат ове суседне државе је најављен још 2010. године и то за Нови Сад, али одлука је донета тек половином 2014, након дуже расправе где ће бити смештен. Почео је са радом јула 2015. године у Сремским Kарловцима.

Ово дипломатско представништво је отворено због, како је тада речено, "све већих потреба и захтева црногорске заједнице у Војводини". У овом конзулату се могу обавити скоро сви конзуларни послови, а има и одвојено одељење у Врбасу које се води као "Kанцеларија конзулата Црне Горе у Сремским Kарловцима" и која ради сваког уторка.

За конзула је 2015. године био је постављен Миодраг Kанкараш, који је ту позицију напустио половином 2019. Kонзул жеран (отправник послова) тада је постао Дражен Миличковић, који је смењен почетком јуна ове године и сада у Kарловцима ради вицеконзулка Николета Лакић. Медији у Црној Гори су недавно писали да би нови конзул могла да буде функционерка Демократске Црне Горе и бивша новинарка РТЦГ-а Невенка Ћировић.

У протеклих шест година конзулат је у јавности присутан кроз како привредну, тако и културну сарадњу. Црногорски конзулат је и једини у Војводини који се суочио са инцидентима, јер су у децембру 2019. године исписани непримерени графити на згради у којој су смештене просторије конзулата.

У Улици Николе Тесле се од фебруара 2019. године налази конзулат Туниса. Ову земљу у Новом Саду представља почасни конзул Драган Триван. О отварању представништва ове афричке државе у Новом Саду мало се знало, тако да се и данас многи изненаде када пролазе овом улицом и виде ознаку дипломатског представништва. Оно што је сигурно је да Тунис кроз ову канцеларију и рад почасног конзула ради на успостављању привредне сарадње, што је најприметније било на састанцима у привредним коморама, као и на Пољопривредном сајму, док о другом деловању нема информација.

Мађарска је свој конзулат отворила 9. октобра прошле године у Улици Полита Десанчића 1, након што је почетком те године Влада Србије дала сагласнот на отварање дипломатског представништва. За почасног конзула је именован адвокат Арпад Заварко и овај конзулат надлежан је за Јужнобачки, Средњобачки, Севернобачки и Сремски управни округ. Основни посао мађарског конзулата је успостављање боље привредне сарадње, о чему и говоре информације које се о њеном раду појављују у јавности протеклих месеци кроз састанке и пријеме.

Последњи који су отворили канцеларију су Аустријанци, и то 25. фебруара ове године, при чему су сагласност од Владе Србије за отварање канцеларије добили крајем 2019. Почасни конзулат Аустрије је отворен у Партизанској 27б, у згради где се налази форма "Неофyтон", чији је директор Зоран Тадић постављен за почасног конзула. Посао конзулата, који је надлежан за Војводину, првенствено се односи на успостављање боље привредне сарадње, али и остваривање културних и других веза са Аустријом.

За сада нема најава да ће још нека држава отворити своје представништво у Новом Саду. Од институција које раде у Новом Саду, а имају однос са дипломатским представништвима држава, могу се издвојити Амерички кутак и Француски институт, као и "ЕУ инфо поинт", који је отворен као информациони кутак Европске уније.

bottom of page