top of page

„Оаза” српски кандидат за награду „Оскар”

Филм „Оаза” редитеља Ивана Икића кандидат је Србије у трци за 94. награду Америчке академије филмске уметности и науке „Оскар”, у категорији за најбољи међународни филм саопштили су из филмског центра Србије.


Одлуку је донела комисија у саставу проф др Невена Дакови, редовни професор Теорије филма на Факултету драмских уметности у Београду, Мирољуб Стојановић, филмски критичар, члан Управног одбора Филмског центра Србије, Драган Маринковић, редитељ, Синиша Бокан, професор на Академији уметности у Новом Саду, Зоран Јанковић, продуцент, Милош Спасојевић, директор фотографије, и Томислав Гаврић, филмски критичар и теоретичар филма.

У образложењу комисије се наводи да је 2021. једна од најбољих година српске кинематографије када се у избору за ову награду нашло осам изузетно дистинктивних и квалитетних филмова.

„Прича деликатне теме о љубавном троуглу, атипичних јунака, младих са посебним потребама прераста у метафору, која одјекује у свим поднебљима и временима. У том смислу, редитељски поступак одликује прецизност која се прилагођавала непредвидљивости ситуација рада са натуршчицима”, пише у образложењу комисије.

bottom of page