top of page

Обележена годишњица битке на Чегру

Код споменика недалеко од Ниша, одржана је државна церемонија поводом обележавања 212. годишњице битке на Чегру. Битка на Чегру је једна од пресудних у Првом српском устанку, а вођена је између српских устаника и Турака.



Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, новинарима је након полагања венаца рекао да је споменик на Чегру подсетник зашто је слобода најскупља српска реч и зашто су многе генерације пре нас жртвовале свесно своје животе да бисмо ми данас могли да живимо. Навео је да ће држава кроз свој програм церемонија неговања традиција и сећања на све велике бојеве и догађе из историје српског народа настојати да и даље одржава меморијале.

Капор је рекао да је конкурс за одржавање меморијала, које је Министарство расписало пре два месеца, завршен и да су конкурисале локалне самоуправе и заводи за заштиту споменика: „Настојаћемо да у оквиру расположивих средстава оне меморијале који су најугроженији и у најлошијем стању што пре поправимо, а свакако имамо у плану и неке нове да подижемо”, каже Капор.

Домаћин комплекса споменика на Чегру Селомир Марковић Селе рекао је да ће споменик на Чегру и даље бити чуван као највећи српски споменик. Навео је да се годишњица битке на Чегру обележава достојанствено, уз велику помоћ Града Ниша и градских општина Медијане и Панетелеја.

Председница градске општине Пантелејмон Наташа Станковић каже да је споменик на Чегру симбол те градске општине: „Полагањем венаца на споменик одајемо почаст нашим јунацима који су своје животе дали за слободу свог народа”, рекла је Станковићева и навела да је за Градску општину Пантелеј то спомен обележје значајан локалитет и за туризам и за развој те градске опшитне, преноси Танјуг.

Навела је да ова градска општина сваке године помаже и у организацији обележавања годишњице, и око сређивања самог комплекса. Станковићева је рекла да је прошле недеље потпуно ревновиран споменик Стевану Синђелићу испред амбуланте у истоименој Месној заједници, да је постављена нова спомен-плоча, реновиран и паркић око самог споменика и постављена чесма са пијаћом водом.

Споменик на брду Чегар, надомак Ниша, подигнут је на месту где се одвијала чувена битка из Првог српског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и њиховог команданта Стевана Синђелића. Битка на Чегру је једна од пресудних битака вођених у Првом српском устанку између српских устаника и Турака. Обележавање годишњице битке на Чегру део је програма јавне градске манифестације „Градска слава свети цар Константин и царица Јелена”.

bottom of page