top of page

Објављен нацрт новог закона о образовању

Министарство унутрашњих послова Мађарске, у чијој је надлежности и школство, објавило је нацрт закона о јавном образовању на својој веб страници, "како би омогућило даље консултације са стручним организацијама и јавношћу".



Влада и представничке групе договориле су распоред консултација, наводи се у саопштењу министарства. Уједно се подсећа да је влада повећала плате наставника за 10 одсто од јануара, али ће их ретроактивно повећати за 21 одсто „чим Мађарска добије средства Европске уније на која има право“, наводи се у саопштењу. Плате би, према овом плану, могле да порасту за 25 одсто у 2024, а за 30 одсто у 2025, у поређењу са нивоима из 2021. године.


Што се тиче осталих отворених питања јавног образовања, министарство је узело у обзир резултате прошлогодишњег јавног истраживања - тзв. националних консултација приликом израде нацрта закона, наводи се у саопштењу. Наставници који раде у угроженим регионима или са децом која се боре са вишеструким хендипекипима добиће веће повишице. Предлог закона би такође поједноставио напредовање наставника у систему плата, наводи се у саопштењу.

bottom of page