top of page

Ограничене цене комуналија до децембра

Све мађарске породице наставиће да плаћају ограничене цене за струју и гас до просечне потрошње, потврдио је премијер Виктор Орбан у интервјуу за Радио Кошут. Процењује се да ће породице уштедети 56.000 форинти (138 евра) на струји месечно и 146.000 форинти на рачунима за гас у поређењу са тржишним ценама, рекао је Орбан.



"Док је одржавање ограничења цена комуналних услуга коштало буџет 250-260 милијарди форинти прошле године, трошкови ће ове године порасти на 2.000 милијарди. Буџет Мађарске не би могао да поднесе толики терет", рекао је Орбан, образлажући зашто ће они који енергију троше изнад просека, плаћати потрошњу по економским ценама.


Истакавши да се ограничење цена може задржати до краја године, он је додао да ће у октобру бити јасно „да ли ће Европа бити увучена у ратну економију”. Влада је одредила ниске тржишне цене за домаћинства, како би избегла да провајдери профитирају на рачун домаћинстава, рекао је.


"Мађарска има довољно природног гаса, али цене гаса ће представљати потешкоћу. Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, годинама је радио на успостављању алтернативних путева снабдевања. Већина руског гаса сада тече у Мађарску кроз гасовод који је недавно изграђен преко Турске и Србије. Мађарска такође увози око 1,5 милијарди кубних метара ЛНГ гаса преко хрватског интерконектора. Радимо на повећању домаће производње и преговара о куповини 700 милиона кубних метара од Русије изнад обима који је уговорен у њеном дугорочном уговору са том земљом. „Ове мере заједно ће нас покрити“, рекао је он.


Орбан каже и да влада такође ради на помоћи домаћинствима да напусте потрошњу гаса где год је то могуће: "Комесари Ласло Хорват и Габор Риз тренутно раде на поновном покретању затворених блокова електране Матра на угаљ и на поновном отварању рудника лигнита у северној Мађарској. Влада је увела забрану извоза огревног дрвета, а од шумарства је затражено да представе планове за повећање производње огревног дрвета."


Осврћући се на напоре ЕУ да реши проблем смањених залиха гаса, Орбан је рекао да је набавка гаса „питање опстанка“, па је „боље да се ослонимо на себе него на Брисел". Он је инсистирао да план ЕУ о смањењу потрошње гаса за 15 одсто „не функционише“.


Премијер је довео у сумњу успешан исход америчке обуке украјинске војске на бојном пољу, а не верује ни да ће санкције „да потресу Русе”. Санкције ће вероватно имати негативан ефекат за ЕУ, рекао је он, додајући да је Европа од октобра на путу ка ратној економији: "Без договора са Русијом, снабдевање енергијом се не може у потпуности заменити негде другде због недостатка капацитета, тако да је потребна нова стратегија која се фокусира на обезбеђење мира", рекао је Орбан, позивајући на прекид ватре и мировне преговоре.


Мађарски премијер је рекао да је на економском плану влада разрадила низ мера да спречи невоље. „Борићемо се са рецесијом“, рекао је он, наводећи мере као што је продужење за још две године смањеног ПДВ-а од 5 одсто на стамбену изградњу, након његовог првобитног истека крајем ове године.


Оценио је да суша у Мађарској не угрожава залихе хране у земљи. Мађарска пољопривреда има капацитет да покрије потребе 10 милиона људи чак и под таквим околностима, рекао је он, али је нагласио да ће се извоз смањити. Иако ће привреда изгубити приходе, залихе хране Мађара нису угрожене, рекао је.


Што се тиче компензације пољопривредницима за сушу, Орбан је рекао да је фонд за те сврхе исцрпљен. Влада је формирала радну групу за помоћ пољопривредницима, а њене одлуке биће саопштене у наредних недељу дана, рекао је премијер.

bottom of page