top of page

Од ОЕБС-а се тражи строжије надгледање

Шездесет два посланика Европског парламента желе да се предстојећи избори у Мађарској, заказани за 3. април, прате од стране посматрача у пуном обиму, који иначе није уобичајен у ЕУ, јер сматрају да ти избори "можда неће бити одржани по највишим демократским стандардима“.


"Долазимо из 5 политичких група и из 19 различитих земаља. Али сви делимо забринутост да избори можда неће бити одржани по највишим демократским стандардима“, написали су посланици Европског парламента у писму, које преноси Политико, а које је послато Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).


Делегација ОЕБС-а тренутно борави у посети Мађарској, како би прикупила информације у вези са припремама за опште изборе. Посланици Европског парламента нису једини који би желели да се избори прате, јер је око 20 мађарских невладиних организација позвало ОЕБС да пошаље посматрачку мисију на мађарске изборе.


До сада је ОЕБС увек слао такозвану „ограничену мисију за посматрање избора“ у Мађарску, али се овога пута тражи комплетнији састав посматрача. Мисија за посматрање избора у пуном обиму се обично шаље у оне земље у којима избори нису потпуно фер и где конкуренција међу партијама такође није равноправна. Она укључује знатно више посматрача који се на терену задржавају у дужем временском периоду. Ако ови позиви буду уважени, то би било први пут да ОЕБС шаље пуну мисију у једну земљу чланицу ЕУ.


Раније је Золтан Ковач, државни секретар за међународне комуникације и односе, рекао да је "цинично и апсурдно" претпоставити да се Фидес и Орбан неће одрећи власти у случају пораза или да ће починити изборну превару, означавајући све такве тврдње као "уобичајени метод кампање левичарске штампе“. Он је додао да ће „бирачи поново изабрати Виктора Орбана, јер је повео земљу напред и пружио праве резултате за Мађаре". По њему, "мрачна упозорења о оспореном изборном резултату и намештеним изборима само су елементи пропагандног новинарства на делу".

bottom of page