top of page

Одбрамбена индустрија приоритет групе В4

„Мора се учинити све да се осигура да рат не ескалира и да се у њега не увлаче земље В4, Европска унија и НАТО“, рекао је мађарски министар одбране Криштоф Салај-Бобровнички на састанку министара одбране земаља Вишеграда - Пољске, Мађарске, Словачке и Чешке, у Селмекбањи (Банска Штјавница), у Словачкој.



Министри одбране земаља Вишеградске четворке разговарали су о рату у Украјини и сарадњи групе у области одбрамбене индустрије. Мађарски министар Криштоф Салај-Бобровнички је рекао да Мађарска "помаже украјинским пријатељима у оквиру највећег хуманитарног програма у својој историји" и да је до сада у Мађарску стигло близу милион и по људи.


„Осуђујемо руску агресију и подржавамо важност територијалног интегритета и суверенитета Украјине“, нагласио је Салај-Бобровнички. Осим њега, састанку су присуствовали и пољски државни секретар Марцин Оциепа, чешка министарка Јана Чернохова и словачки министар Јарослав Над.


На састанку је било речи о рату у Украјини, садашњој и будућој сарадњи Вишеградске четворке у областима одбране и одбрамбене индустрије, развоју снага и ситуацији на Западном Балкану. Мађарски министар је рекао да је развој снага постао приоритет у региону и да Мађарска од 2017. године спроводи један од највећих програма развоја оружаних снага у централној Европи.


„У оквиру В4 постоји и добра прилика да наше набавке спроводимо на координисан начин који ће допринети развоју заједничке одбрамбене индустрије у Централној Европи, а самим тим и економском расту земаља нашег региона“, рекао је он.

bottom of page