top of page

Одмор на Балатону скуп као на Јадрану

Мађарско језеро Балатон је традиционално веома популарна дестинација за одмор у централној Европи. Међутим, недавне промене у светској економији утицале су и на туризам на том подручју, па су цене изједначене са приморским.



Ђула Алмаши, директор магазина Világjáró (Светски путник), каже да су трошкови одмора на Балатону порасли. По њему, више нема значајне разлике у цени између одмора на Балатону и на некој удаљенијој приморској дестинацији.


Финансијски портал Пензцентрум истиче да Мађарска може да очекује добру домаћу туристичку сезону, чак и рекордну годину, али да, у ери општих поскупљења, земља неће имати повољне цене као предност у односу на неке мање популарне туристичке дестинације на Јадранском мору, као што је Албанија.


Према подацима Централног завода за статистику, у децембру 2022. године 52 одсто ноћења резервисали су страни гости. Истовремено, мађарски гости постају све важнији за друге туристичке дестинације. Алмаши каже да су Мађари веома важни за Хрвате, јер мађарски посетиоци сваке године остваре стотине хиљада ноћења.


Он сматра да и Словачка, Турска, Грчка и Тунис стављају снажан фокус на мађарске туристе. Недавно је Шпанија такође направила значајна побољшања тако што је аеродроме у 13 различитих градова учинила доступним и обезбедила летове како би подстакла више туриста из Мађарске да тамо проведу свој одмор.

bottom of page