top of page

Односи САД-Мађарска: Нада ипак постоји

„Размотрили смо кораке које можемо да предузмемо у контексту рата у Украјини, како бисмо осигурали да се сарадња, коју су ковид и рат последњих година пореметили на неколико начина, врати у нормалу“, рекао је мађарски државни секретар Левенте Мађар након посете Вашингтону.



Односи између Мађарске и Сједињених Држава засновани су на "блиском савезу који нас повезује", рекао је државни секретар министарства спољних послова Левенте Мађар у Вашингтону. Он је за МТИ изјавио да је његова посета САД-у била правовремена, с обзиром на то да је последња посета мађарског државног секретара тој земљи била пре три и по године, али и имајући у виду и недавна дешавања попут пандемије корона вируса, рата у Украјини и енергетске кризе.


„Поново смо потврдили са нашим америчким партнерима да су мађарско-амерички односи засновани на блиском савезу који нас повезује, упркос свим потенцијалним несугласицама, које се могу десити када је у питању политика, јер другачије гледамо на свет или политичка питања", рекао је државни секретар.


„Размотрили смо кораке које можемо да предузмемо у контексту рата у Украјини, како бисмо осигурали да се сарадња, коју су ковид и рат последњих година пореметили на неколико начина, врати у нормалу“, додао је он.


Мађар је рекао да је обавестио своје америчке партнере о помоћи коју Мађарска пружа Украјини, променама у енергетској и економској ситуацији у Мађарској последњих месеци, као и о корацима које је земља предузела да стабилизује своју економију и енергетску ситуацију.


У вези са разговорима у америчком Министарству трговине, Мађар је рекао да су он и Арун Венкатараман, помоћник секретара за трговину за глобална тржишта, размотрили кораке који би се могли предузети да би се билатерална економска сарадња вратила на место пре рата. Он је напоменуо да се две владе не слажу по питању глобалног минималног пореза.


„Ово је важно за Америку, али у Мађарској верујемо да још није време да се то уведе, јер би то представљало повећање пореских намета. Сада није време за повећање пореског оптерећења предузећа", рекао је Мађар, тврдећи да их је енергетска криза већ довела у неповољан положај у погледу конкуренције.


„Али ово је веома сложено питање и сложили смо се да наставимо са консултацијама“, рекао је Мађар.


Он је рекао да Мађарска за сада неће подржати увођење глобалног минималног пореза: „Али, наравно, пошто смо савезници и пријатељи, морамо о свему да разговарамо и верујем да ћемо пре или касније постићи консензус и по овом питању“, додао је он.


Истакао је да је такође разговарао о билатералним односима са Карен Донфрид, помоћницом државног секретара за европска и евроазијска питања. Мада се Мађарска и САД слажу око многих питања, постоји још неколико питања која захтевају рад, рекао је Мађар.


„Али, наравно, обе стране ће тежити споразуму и наставку унапређења билатералних веза на начин који је достојан савеза између две земље", додао је он.

bottom of page