top of page

Опозиција: Где је уговор о доградњи Пакша?

Мађарско-руски уговор о надоградњи нуклеарне електране Пакш и даље се чува у тајности, каже Бенедек Јавор, саветник за Европску унију опозиционе странке Парбесед-Зелени и изражава забринутост због тога што је од очију јавности скривен и део уговора о осигурању електране.



На онлајн конференцији за новинаре, Јавор је рекао да је једно од кључних питања у вези са надоградњом Пакша да ли је пројекат адекватно осигуран. Важно је да финансијске последице неочекиваних догађаја не буду оптерећење за мађарске пореске обвезнике рекао је он.


Јавор каже да је разлог за забринутост то што се у овогодишњој измени уговора између мађарских и руских партнера „мађарска страна одрекла свог права на сагласност у вези са уговорима које је закључио Росатом, и дала генералном извођачу да одлучује о томе како да гарантује надокнаду штете у случају кашњења или незгоде”. Он је рекао да је проблематично и то што је расписан посреднички тендер за мађарско осигурање пројекта, на којем је као једини понуђач победила фирма групе у власништву бизнисмена Лоринца Месароша, веома блиског пријатеља премијера Орбана и најбогатијег човека у Мађарској.


Рокови предвиђени у првобитном тендеру су неколико пута мењани, а још увек је нејасно да ли је компанија испунила услове јавне набавке и да ли је склопљено одговарајуће осигурање, додао је он и подсетио да је странка Парбесед-Зелени поставила ова питања у писаној форми, али да је влада дала само „циничне” одговоре у једној реченици, наводећи да пројекат Пакш има све потребне уговоре.

bottom of page