top of page

Опозиција припрема предизборе

Опозициона Демократска коалиција (ДК) жели да успостави "државу народа у којој моћници у политици и економском животу не владају јавношћу", каже европосланица те странке Клара Добрев.



Она је на конференцији за штампу истакла да се води битка између демократских држава и мултинационалних компанија, које добијају на економском утицају. Велике компаније су користиле своје финансијске и економске моћи да наметну своју вољу у вођењу државе, рекла је она, додајући да се демократске државе боре да ову тенденцију држе под контролом.


Програм ДК „је враћање наше земље из руку милијардера и владајуће елите обичним, пристојним Мађарима“, рекла је она.


Клара Добрев је истакла да је разлог зашто је ДК на челу са њеним супругом, бившим социјалистичко-либералним премијером и једним од првих мађарских милијардера Ференцом Ђурчањем, успоставила владу у сенци, тај што је ова странка "веровала да постоји потреба за алтернативном политичком снагом која би могла да покаже да је способна да управљајући земљом".


„Обавеза ДК је да покаже да је спремна да влада и мора да докаже да постоји излаз из тренутне економске и моралне кризе“, рекла је она.


Одбијање опозиционе партије Моментум да учествује на примарним изборима у бирачким окрузима Ђер, Сигетсентмиклош и Дунакези — где није постигнут договор о заједничком кандидату — угрожава победу опозиције, рекао је Ласло Варју, посланик ДК.


Варју је позвао Моментум да не бојкотује предизборе и препусти бирачима да одлучују о заједничким опозиционим кандидатима у том граду и другим местима. Године 2019. Фидес је поражен у Будимпешти и низу других градова управо зато што је опозиција свуда постављала заједничке кандидате, рекао је Варју.

bottom of page