top of page

Опозиција против кинеских фабрика

Опозициона Демократска коалиција поднела је Скупштини града Будимпеште предлог којим би се забранила изградња фабрика батерија у престоници и околини, рекао је шеф скупштинске групе ове странке.



Недавна дешавања око кинеске фабрике батерија која се гради у Дебрецину, у источној Мађарској, јасно су ставила до знања земљи да влада не брине о здрављу Мађара, а ни о заштити животне средине, рекао је Шандор Санисло, председник општине 18. кварта Будимпеште на онлајн конференцији за новинаре. Фабрика у Дебрецину ће значајно смањити количину обрадивог земљишта у тој области, рекао је Санисло, додајући да би њен рад представљао опасност за снабдевање града питком водом и квалитет ваздуха. Он је рекао да влада жели да изгради сличне фабрике иу другим деловима земље.


Портпарол опозиционе странке ЛМП Ана Сувег, рекла је на конференцији за новинаре да су "планови владе да Мађарску претвори у суперсилу за производњу батерија опасни и погрешни“.


Арон Тот, лидер огранка те странке у округу Јаш-Нађкун-Солнок, упозорио је на наводне припреме градоначелника Солнока, у централној Мађарској, за проширење градског индустријског парка. Према његовим речима, донета је одлука о предаји локалног водовода држави, што сугерише да би тамо могла да никне фабрика батерија.


Он је затражио од Ференца Салаија, градоначелника из редова Фидеса, да јавно саопшти да ли је у Солноку планирана фабрика батерија или не. Сувег се пожалио да је влада „систематски смањивала институционални систем за заштиту животне средине од 2021. године” и рекао да је водовод „на ивици колапса”.

bottom of page