top of page

Опозиција се жали Европској комисији

Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, и Иштван Ујхељи, опозициони посланик социјалиста, обратили су се Урсули фон дер Лајен, председници Европске комисије, поводом пет и по милијарди евра за привредни опоравак, које Мађарска треба да добије од Европске уније.


Ујхељи је на интернет брифингу рекао да је ЕП условио финансирање обавезом владе у Будимпешти да у наредних неколико седмица поднесе програм опоравка, уз учешће општина, синдиката и невладиних организација.


Он каже да влада није представила такав план законодавцу и да због тога није ни одржана парламентарна расправа, додајући да детаљи предлога и плана коришћења средстава нису објављени.


Истовремено, влада је обавестила Европску комисију да је у Мађарској у току широки социјални дијалог, што Ујхељи сматра нетачним. Он је рекао да је разлог зашто су он и Карачоњ послали писмо председници ЕК, указивање на несклад између владиних потраживања и стварности, као и захтев за истрагом да ли се влада заиста ангажовала у социјалном дијалогу и да ли ће се добијени новац заиста искористити за приоритетне области.

bottom of page