top of page

Опоравак тржишта некретнина

Tржиште некретнина у Мађарској доживело је успон у прва три месеца 2024. године, уз пораст и понуде и потражње. Имамо разлога за оптимизам за остатак године, сматра Ласло Балог, водећи економски стручњак за питања некретнина.



И понуда и потражња на тржишту некретнина почеле су да расту још у марту 2023. године. Тржиште у Будимпешти сада бележи повећану тражњу за 16 одсто у односу на 2023. годину, преноси Портфолио. За разлику од марта 2023. године, на продају је понуђено 8 одсто више станова, што представља повећање од 40 одсто у односу на 2022. То значи да мађарско тржиште некретнина ове године приказује охрабрујуће бројке.


У јануару 2024. је, на пример, забележен промет који је био 43 одсто већи него годину дана раније. Штавише, износ укупних хипотекарних кредита је забележио раст од 80 одсто. Опадајућа каматна стопа и стопе на кредите испод 6% допринеле су виталности тржишта. Штавише, обнављање субвенција за куповину куће такође је било заслужно за нагли пораст интересовања купаца за некретнине.


Јужна Жупанија Чонград-Чанад предњачи на листи у погледу потражње за стамбеним објектима, са повећањем потражње од 50 одсто. Насупрот томе, већина станова за продају оглашена је у окрузима Ноград, Јас-Нађкун-Солнок и Ваш. У марту 2024. Будимпешта је забележила повећање потражње за 16 одсто. Међутим, дошло је до пада броја кућа које су понуђене на продају, са 8 одсто мање огласа у односу на претходну годину, што је резултирало са укупно 12.000 оглашених некретнина.


Ласло Балог, водећи економски стручњак за некретнине има оптимистичан поглед на будућност тржишта. Он види значајно повећање тржишне активности у 2024. години, предвиђајући пораст промета од 15-20 одсто у односу на 2023. То би подразумевало око 120 трансакција завршених у току године.


Повећана понуда некретнина за продају иде у корист купаца. Штавише, повећана потражња на стамбеном тржишту олакшава продају сопствених некретнина, што убрзава процес куповине новог дома и пресељења. Како истиче Портфолио, пораст тражње до сада није резултирао значајним повећањем цена, што је повољно за потенцијалне купце.


Међутим, као што смо раније писали, цене некретнина у Будимпешти имају другачији сценарио: на почетку 2024. године доживеле су значајан раст. Сходно томе, средином марта просечна цена квадратног метра зиданог стана у престоници прешла је психолошки праг од милион форинти (2.533 евра). Упркос историјски ниској потражњи 2023. године, цене у Будимпешти су порасле, што указује на деветогодишњу депресију на тржишту некретнина у земљи прошле године.

bottom of page