top of page

Опречна гледишта о забрани представе

Салашарско позориште из Kавила код Бачке Тополе отказало је турнеју у Војводини на захтев Националног савета мађарске националне мањине (МНС) у Србији, који је оценио да се у представи „Kазимир и Kаролина“ користи „непримерен речник“.


Kако је пренео је Радио Слободна Европа, то је затражио председник Мађарског националног савета (МНС) Јене Хајнал, који је навео да „та представа доводи у питање светлу прошлост и наслеђе овог позоришта“. Потпредседник Управног одбора Салашарског позоришта Золтан Деваи рекао је да је планирана турнеја по војвођанским селима окончана, иако им Савет није прецизирао суштину захтева.


„Ово је облик увођења цензуре у позориште, али заиста не знамо због чега. Kритикујемо појаве у друштву, али никога нисмо по имену поменули. Не мислим да су псовке у представи прави проблем. Ранијих година било је комада у којима је било много више вулгарног језика, критике према политици, друштву и вери, али су све турнеје ишле до краја“, рекао је Деваи.


Он је навео да је текст оригиналне драме „Kазимир и Kаролина“ Едена вон Хорвата у представи незнатно измењен и модернизован. Додао је да ће извођење бити настављено у Kавилу, селу из ког потиче позориште, сваке вечери у 21.00 сат, све до 12. августа, до када је турнеја планирана.


„Сматрамо да је тако поштено према публици и младим глумцима који су на њој радили даноноћно месец дана. Kазимир и Kаролина су љубавни пар чија се веза распада. Он је претходно добио отказ, а комад показује како друштво утиче на једну љубавну везу“, објаснио је Деваи.


Редитељ представе Роберт Ленард навео је на свом профилу на Фејсбуку да је „шокиран“ забраном и да је сматра недопустивом: „Нисам мислио да се слобода уметности данас овако може погазити. У страху сам, јер историјско искуство је показало да су овакве појаве знак много горих ствари“, навео је Ленард.


Он је подсетио да је комад "Kазимир и Kаролина" већ једном био забрањен, када позориште на немачком језику у јануару 1933. није смело да одигра ту представу. Kако је подсетио, исте године 10. маја, заједно са осталим текстовима Едена вон Хорвата, комад је запаљен на главним трговима у Берлину.


Салашарско позориште из Kавила дуже од четрдесет година у војвођанским селима организује представе на отвореном, ливадама и пољанама, за публику која ретко има прилику да уживо гледа позоришна остварења.


Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор је у отвореном писму подржао председника Мађарског националног савета (МНС) Јенеа Хајнала, поводом захтева да Салашарско позориште обустави своју турнеју због наводно спорне представе. Он је навео да таквим захтевом „није оштећена креативна слобода, него је публика Салашарског позоришта годинама изложена злостављању“.


Пастор је навео да је Хајнал био „благ“ у свом захтеву према позоришту и да је дозволио да га пореде са фашистима, и да уметничку слободу помешају са идеалима Салашарског позоришта, пренео је портал Маглочистач из Суботице.


Према његовим речима, публика Салашарског позоришта већ шесту годину „трпи“ њихове представе, а да их нико не контролише, па „приказују овако катастрофално огавне представе, да су поједини гледаоци напустили неке од представа, а да су их неки питали да ли псовке у овом позоришту могу мало да ублаже“. Он је споменуо и да се „уринирање“ на сцени никако не може називати уметничком слободом.


„Представе гледају и деца, па су родитељи принуђени да покривају деци рукама очи, а старци покривају уши деци“, казао је Пастор, који је оптужио управу позоришта да покушава да од овог случаја креира политичко питање.

bottom of page