top of page

Орбан: Ангела збогом, спремамо се за битку

Према речима мађарског премијера, „ера двосмислености, спелт политике и лутања завршила се са Меркеловом“. У једном од својих тзв. „самиздатских писама“, Виктор Орбан је додао: „Сада се припремамо за битку, широм отворених очију", алудирајући на курс нове, левичарске владе у Немачкој.


У писму објављеном на веб страници премијера, Орбан је подсетио да се немачка канцеларка Ангела Меркел повлачи 8. децембра. „Меркелова је разумела нас и ми смо њу разумели. Управљали смо финансијском кризом 2010. године, били смо партнери у борби да одржимо Европску унију и заједно смо беспомоћно и без приговора посматрали европску трагедију избијања руско-украјинског рата. Лојални и дисциплиновани Немци, бунтовни и безобзирни Мађари, стали су једни уз друге, уз заједнички циљ: имати Европу у којој се све нације могу осећати као код куће“, написао је он.


Затим је, како је навео, 2015. уследила „инвазија миграната“ коју је назвао „напрслином" и "преломом“: "Миграциона криза је открила дубоке филозофске, политичке и емоционалне разлике између Мађарске и Немачке у схватању нације, слободе и улоге Немачке. За Мађаре и друге Европљане из центра континента, домовина је неопходна“.


Показало се, пише Орбан, да су Немци били на путу различитом од европске цивилизације и да су се кретали ка некој врсти постхришћанске и постнационалне фазе: "Мађари су схватили да Немци то не сматрају проблемом или болешћу цивилизације коју треба лечити, већ природним, пожељним, па чак и морално супериорним исходом. Ткиво европског јединства се распадало и није било заустављања. Миграције, питање рода, федерализована Европска унија, дехуманизација Европе... Обнављање европске сарадње захтеваће надљудске напоре у постсекуларној ери“, написао је он.


Орбан се у писму пита: "Да ли је Меркелова отворила врата невољи или је подлегла притиску левице? Данас још не знамо одговор на ово питање."


Он је изразио скепсу према „проимиграцијском, родно заштитничком, федералистичком програму“ нове лево оријентисане немачке владе, који је, по њему, усмерен на "пронемачку Европу".


„Једно је сигурно: ера двосмислености, спелт политике и лутања, завршава се са Меркеловом. Сада се припремамо за битку, широм отворених очију“, закључује се у његовом писму.

bottom of page