top of page

Орбан би желео да влада до 2034.

Мађарски премијер је 2018. године, освојивши своју четврту узастопну већину на општим изборима, рекао да је планирао да остане на власти до 2030. Сада, међутим, каже да би желео да води Мађарску знатно дуже.



Премијер Виктор Орбан је по много чему јединствена појава у мађарској и светској политици. Упркос невеликој територији и броју становника Мађарске, он је постао један од најпознатијих и најцитиранијих политичара у Европи. Наравно, у многим круговима Орбанов публицитет није праћен и аутоматском подршком. Иако су постојале иницијативе да се законски ограничи број мандата мађарског премијера, до сада никакав пропис о томе није донет. То значи да премијер може остати на власти деценијама, под условом да добије довољну подршку бирача на изборима. У том погледу, Орбан и његова странка Фидес већ сада су најуспешнији од почетка парламентарне ере у Мађарској.


Док је 2018. године премијер Орбан спомињао да би желео да влада до 2030, у суботу је у свом годишњем говору у Кочеу рекао да би желео да то продужи период своје владавине до 2034. Он је то објаснио чињеницом да су епидемија ковида и рат у суседству одузели његовој страници "барем четири године". Како је истакао, Фидес је сада нешто мање популаран због економске кризе, али је и даље снажан, из идеолошких и политичких разлога и слабости опозиције.


Орбан каже да је исламизација Европе велика брига и да га неће изненадити ако хришћанске заједнице буду "бежале у Мађарску са запада".


Бечки лист ДИ ПРЕСЕ пише да су Фидес и Орбан успели да створе "паралелни универзум" за народ Мађарске и да је то разлог што његова моћ не нестаје упркос високој стопи инфлације у Мађарској. Без обзира на то шта влада каже, мађарска економија је у значајној кризи, потрошња опада, а дефицит државног буџета ускоро ће достићи 5,5-6%, пише лист. Орбан, како се наводи, може остати на власти због паралелног универзума који је створио у којем су Брисел и санкције ЕУ одговорни за све економске потешкоће.


Орбан је данас примио министра економије Азербејџана Микаила Џабарова у свом кабинету, а раговори су, како је саопштено, били усредсређени на енергетску сарадњу. Енергетска безбедност Мађарске је побољшана захваљујући азербејџанском складишту природног гаса у Мађарској које је почело рад у јулу, рекао је Орбан на састанку којем су присуствовали Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, и Мартон Нађ, министар економског развоја.


Неколико мађарских компанија се шири у Азербејџану, а на помолу је и више мађарских инвестиција, наводи се у саопштењу. Што се тиче обнове Карабаха, Азербејџан је одредио насеље које је поверено мађарским компанијама за обнову. Орбан је овом приликом споменуо и 200 стипендија које Мађарска нуди азербејџанским студентима за студије у Мађарској.

bottom of page