top of page

Орбан: Десило се оно чега смо се плашили

Мађарски премијер Виктор Орбан је на својој Фејсбук страници објавио снимак у којем је сумирао акције владе као одговор на ескалацију међународне ратне ситуације.



„Оно чега смо се плашили догодило се синоћ. Иран је напао Израел дроновима и пројектилима. Осуђујемо напад, али он прети да захвати цео Блиски исток и прерасте у међудржавни рат, а то представља озбиљну претњу за цео свет, укључујући и Мађарску", рекао је Виктор Орбан у свом видеу у недељу увече.


Рекао је да је у недељу сазвао Савет за одбрану, како би размотрио националну безбедност и економске последице сукоба, по Мађарску.


"Наложио сам министру унутрашњих послова и руководиоцима служби против тероризма да свим расположивим средствима гарантују безбедност мађарског народа. А у уторак путујем у Брисел, где ћемо са европским лидерима размотрити ратну ситуацију. Морамо учинити све да ратови који се воде у свету не угрозе мир и безбедност мађарских породица", рекао је на крају обраћања.


Савет за одбрану, који делује у оквиру владе, има задатак да обезбеђује да кабинет посвети посебну пажњу заштити безбедности и суверенитета Мађарске, када је то потребно. То тело се, између осталог, бави поднесцима и извештајима који се односе на службе националне безбедности, јавну безбедност, граничну полицију, државну одбрану, питања избеглица, превенцију катастрофа, борбу против тероризма и одбрану.


Савет одбране је политички форум за доношење одлука које садрже посебна овлашћења. Председава му премијер, а секретар је главни саветник за националну безбедност. Чланови Савета за одбрану су министар надлежан за кабинет председника Владе, министри унутрашњих послова, одбране, спољних послова, као и главни саветник за националну безбедност. Државни секретар за јавну управу при кабинету премијера, учествује на седници Савета одбране као стални гост.


Савет за одбрану се састаје по потреби, с тим што сваки члан може да покрене сазивање ванредне седнице, када процени да је то потребно.

bottom of page