top of page

Орбан: Европа пати од ратне психозе

Глас мира требало би да буде бар једнако гласан као и глас рата и требало би јасно ставити до знања да глобална већина жели мир, рекао је премијер Виктор Орбан у четвртак у Анкари. Говорећи на самиту Организације турских држава (ОТС), Орбан је рекао да Европа "пати од ратне психозе" и да је увучена у рат у Украјини.



Он је захвалио турским лидерима на „јачању гласа мира“, а посебно председнику Реџепу Тајипу Ердогану на досадашњем успешном посредовању између зараћених страна и замолио га да настави са својим напорима. "То је једини начин да постоји шанса за мир", рекао је он.


Орбан је такође захвалио Ердогану на мађарско-турској координацији унутар НАТО-а. Рат је данас питање број један у Европи, што Мађарску доводи у тешку ситуацију, рекао је Орбан. Пошто је Украјина суседна држава, последице рата на Мађарску су „тешке и директне“, рекао је он, истичући високу инфлацију и рекордне цене енергената.


"Многи Мађари су погинули и у рату, с обзиром на то да се у војску регрутују и етнички Мађари који живе у западној Украјини. Спасавање живота је приоритет за Мађарску и зато промовише прекид ватре и мировне преговоре. У Европи дешава више од рата и цела динамика моћи на континенту се реструктурира, што ће утицати и на турски свет", истиче Орбан.


Мађарска, како је рекао, такође види опасност од поновног појављивања глобалних економских блокова. "То је против интереса Мађарске, јер земља своју будућност види у заједништву и везама. Земље које припадају 'турском свету' могу да одиграју кључну улогу у томе, рекао је он, уз тврдњу да европске, кавкаске и централноазијске земље, повезане узајамним поштовањем, могу да дају пример остатку света.


"Мађарска се залаже за нову фазу у економским, трговинским и енергетским везама са турским државама. Жели да што пре узме учешће у Турском инвестиционом фонду", рекао је Орбан и додао да је, видевши развој кроз који је Турска прошла у последње 23 године и „фантастичан напредак“ који је постигла током последње деценије под Ердогановим вођством, сигуран да ће реконструкција земље након земљотреса бити успешна.


Поводом недавног мађарског националног празника 15. марта, Орбан је подсетио да је, након што су Немци и Руси угушили револуцију 1848, стотине официра, научника и политичара побегло у Турску, где су пријатељски дочекани.

bottom of page