top of page

Орбан: Европска унија талац проратне и корумпиране елите

Европској унији су потребне промене, сматра Балаж Орбан, политички директор у кабинету мађарског премијера, и додаје да на догађају у суботу, додајући да је успех самоуверених десних снага на европским парламентарним изборима следеће године, од суштинског значаја за увођење тих промена.



Орбан је рекао да је ЕУ талац „проратне и корумпиране елите“, а да лоше доношење одлука озбиљно наноси штету Европи и њеној конкурентности. Снажно европско десно крило са Фидесом и његовим демохришћанским савезником, које ће деловати уз широко поверење Мађара, било би кључно у постизању промена у Европској унији, рекао је он уочи говора који ће одржати премијер Виктор Орбан у Бриселу.


Он је рекао да истраживања јавног мњења показују да десница јача у свим великим земљама ЕУ, и упозорио „такозвани десни центар“ да не сарађује са левицом, јер докази из последњих пет година сугеришу да ће Европа наставити да иде низбрдо као резултат те сарадње. Уместо тога, рекао је, десно крило и десни центар треба да сарађују. Тек касније ће Фидес и демохришћани одлучити којој ће се групацији придружити, додао је он.


На питање да ли Фидес види Роберта Фица, бившег словачког премијера, као савезника, он је рекао да ће та странка радити заједно са људима који стари континент виде као "Европу нација“.


Упитан зашто влада није позвала руског амбасадора због спорног уџбеника који описује учеснике револуције из 1956. године „фашисте“, он је рекао да Мађарска очекује да ће све земље прихватити општеприхваћен став да су хероји из 1956. „најважнији и угледни хероји мађарског народа који заслужују свако поштовање”.

bottom of page